Finans Nyhet

Så ska lockpriserna stoppas

Publicerad

Nytt system ska tvinga mäklare att jämföra priser.

För att få bukt med lockpriser på bostadsmarknaden ska mäklare i Stockholm pröva ett nytt system med jämförelsepriser.

Jämförelsepriserna införs i april, efter en uppgörelse mellan ledande mäklarföretag. Och Mäklarsamfundet hoppas kunna göra likadant på flera ställen.

– Det skulle vara bra på de ställen där det går att göra jämförelsepris, där det finns tillräckligt stor omsättning med liknande objekt. Annars går det inte att göra statistiskt säkerställt, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på Mäklarsamfundet.

Annons

Jämförelsepriset ska tas fram av ett företag utan koppling till mäklaren, utifrån statistik över genomförda försäljningar av motsvarande lägenheter.

Förutom område ska man i beräkningen även ta hänsyn till faktorer som storlek, månadsavgift och i vilken förening bostaden ligger.

Problemet med lockpriser uppstod i början av 2000-talet, då bostadsmarknaden var inne i en svacka och mäklare desperat försökte få fler besökare till visningarna, enligt Anna-Lena Järvstrand, myndighetschef i

Annons

Fastighetsmäklarnämnden.

Det är i dag allmänt förekommande, men samtidigt väldigt svårt att bevisa i enskilda fall. Sedan 2005, då Järvstrand kom till nämnden, har bara enstaka ärenden som anmälts lett till att någon har fällts av nämnden.

– Det är svårt att bevisa. Mäklare har ofta förklaringar till låga utgångspriser som vi inte kan bortse från, som röklukt, dåligt skick på lägenheten, säger hon.

Annons
Annons