FinansNyhet

Så ska blockchain förenkla fondbranschen

Johan Andersson, CTO och Anna Wänblad, Head of Sales på ISEC. Foto: Nordahl Bild.Johan Andersson, CTO och Anna Wänblad, Head of Sales på ISEC. Foto: Nordahl Bild.
Johan Andersson, CTO och Anna Wänblad, Head of Sales på ISEC. Foto: Nordahl Bild.
Publicerad

ISEC, en av Nordens största leverantörer av finansiella tjänster och system, vill nu effektivisera fondbranschen med de senaste årens hetaste teknik – blockchain. Det ska ske med med projektet Nordic Fund Ledger, tillsammans med bland annat SEB, Avanza och Nasdaq.

Camilla Jonsson

Nordic Fund Ledger går ut på att alla händelser som sker lagras i blockkedjan. Alla som är med i en kedja kan följa de aktiviteter som försiggår. Med blockkedjor är tanken att koppla ihop banker, fondbolag och distributörer ihop i ett system.

– Det som är så intressant med blockchain är att det är en av de tekniker som har potential att lösa många av de problem som finns i finansbranschen. Just nu bidrar ISEC med seniora resurser i förstudien för att ta fram ett första scope, säger Johan Andersson, CTO på ISEC i ett pressmeddelande.

– Med hjälp av den nya tekniken skapas en gemensam tillförlitlig infrastruktur där det blir en kedja som fonderna handlas på. Orderhantering, settlementprocess och andelsägarregister finns på ett och samma ställe och vi får bort många av de delprocesser som i dag skapar bekymmer. I slutändan ska systemet gynna andelsägarna, säger Anna Wänblad, Head of Sales på ISEC.

Annons

Banker, fondbolag och kapitalförvaltare har en mängd utmaningar just nu med att få bakomliggande system att fungera sömlöst, digitalt och utan manuell inblandning. En av stötestenarna enligt ISEC är att betalsidan inte hänger ihop med ordersystemen. Många av systemen kan inte beräkna i realtid utan gör beräkningarna i batchar. När informationen om transaktioner ligger i olika system och batchar är från olika tidpunkter kan man inte jämföra siffrorna och få en korrekt bild av tillståndet. Många av systemen klarar inte heller att skicka information till andra system.

Frontoffice, det vill säga trading, förvaltning och orderhantering för börshandel och finansiella transaktioner har ofta god infrastruktur. Middle- och backoffice, där man bland annat utför compliance, risk, avstämning av data, corporate actions och settlement, brukar det enligt ISEC vara sämre med.

Lösningen enligt ISEC är systemet Secura, som tillhandahåller API:er, gränssnitt som gör det möjligt för system att kommunicera med varandra. Därmed är tanken att det enklare ska gå plocka ut och bearbeta data och skapa rapportering som är mer skräddarsydd för behoven.

Annons
Annons