Finans Nyhet

Så påverkar Trump obligationsmarknaden

Publicerad

Ett nytt index ska mäta effekten av Trumps twittrande på obligationsmarknaden. Dessutom i morgonsvepet måndag: Storstrejk på British Airways och nya avslöjanden i Falcon Funds-härvan.

Trumps twittrande ska användas i index
Storbanken JP Morgan vill mäta hur börspåverkande den amerikanska presidentens twittrande är. 
Ett nytt index – Volfefe – ska följa rörelserna för två- och femåriga obligationslån i förhållande till Donald Trumps twitteraktivitet, skriver TT.
”Mycket av presidentens twittrande har fokuserats på USA:s centralbank Federal Reserve, och eftersom spänningar inom den internationella handeln främst påverkar marknaden på kort sikt ser vi nyttan av en sådan indikator”, skriver författarna till den första rapport som producerats med hjälp av Volfefe-indexet.

Storstrejk på British Airways
Över 1 000 flygningar påverkas av en omfattande strejk inom British Airways. Helgens förhandlingar mellan British Airways och pilotfacket Balpa har i stort sett varit misslyckade, skriver Dagens Industri, DI.
Enligt bolagets talesperson handlar det om 850 flygningar som inte kommer genomföras. Men enligt brittiska The Sunday Times rör det sig om närmare 1 700 flygningar under tvådagarsstrejken.

Värdelösa ETI:er användes för att slussa Falcon Funds-pengar
Spararna kan ha blivit av med 1,1 miljarder kronor i Falcon Funds-härvan. DI har gått igenom den granskning som revisionsjätten KPMG genomförde 2017 på uppdrag av Maltas finansinspektion. Den visar att Falcon Funds-pengarna i flera fall har använts för att köpa ETI:er, ett värdepapper med i princip vad som helst som underliggande säkerhet. Syftet ska vara att dölja vart pengarna egentligen har gått.
De båda misstänkta häktades tidigare i år och har båda nekat till brott.

Annons

Nordea: ”Riksbanken lever i en annan värld”
Riksbankens mer hökaktiga inriktning, med beskedet i torsdags att den står fast vid att det blir en räntehöjning runt årsskiftet, innebär inte en ny inriktning. 
– Det är bara det att Riksbanken lever i en annan värld än vi andra, skriver  Nordea-trion Martin Enlund, Andreas Steno Larsen och Joachim Bernhardsen i ett nyhetsbrev på söndagen.
Nordea radar upp en rad faktorer där man är oense med Riksbanken, bland annat inflationsförväntningarna. Riksbankens besked gör att det ser något bättre ut för den svenska kronan. Men det är inte något köpläge, Nordea kallar den nuvarande situationen för en ”krondödande maskin”.

Försiktig optimism i Asien
De ledande indexen i Asien gick svagt uppåt på måndagsmorgonen. Från +0,4 procent (Kospi) till +0,9 procent (Shenzhen). Bara Hong Kong gick ned, -0,1 procent.
Japan visar upp en svagare BNP-tillväxt än väntat, 0,3 procent. Samtidigt visar nya data från Kina ett oväntat fall i exporten i augusti.

Annons