Finans Nyhet

Så blir livet efter Refaat

Publicerad

Refaat säljer samtliga aktier och konvertibler i bolaget. Nye storägaren tar över vd-posten och städar upp verksamheten.

Refaat el-Sayed avgår som vd i Hebi Health Care. Det meddelade han under den extra bolagsstämman i måndags.

– Jag tror att han har haft det önskemålet länge att lämna Hebi och därmed även Sverige. Han har ju sitt intresse i Egypten och det är det han har ägnat sig åt, säger Mikael Skönborg ny vd för företaget.

Kvar i Sverige blir ett tomt bolag utan verksamhet med 46.000 aktieägare.

Annons

Refaat el-Sayeds bolag Hebi Holding har redan sålt av samtliga aktier och konvertibler i bolaget till Mikael Skönborg.

– Det är väldigt många aktier. Han hade nära 120 miljoner aktier och sedan en konvertibel på ett nominellt värde på 39 miljoner kronor. Sedan finns det dessutom vissa andra fordringar som han har på Hebi Health Care som jag inte vill ska ligga kvar på honom och därför har jag tagit över även dem, säger Mikael Skönborg.

Hebi Health Care kastades ut från sin handelsplats, NGM-börsen, i slutet av förra året. Då hade aktierna i Hebi Health Care rasat i värde. Värdet på en aktie låg på 1 öre. Nu sker bara begränsad inofficiell handel i aktien till ungefär samma värde.

Annons

Under bolagsstämman beslutade bolaget att genomföra en rekonstruktion och nyemission där man ska ta in 8,5 miljoner kronor. Emissionen riktar sig mot de befintliga aktieägarna, men även mot några få externa aktieägare som går in som garanter med lite större belopp.

– Nu när bolaget i Egypten försvinner så försvinner även fler tillgångar än skulder. Då minskar eget kapital så pass mycket att vi måste upprätta en kontrollbalansräkning. Första uppgiften är att omvandla dessa skulder till någon annat. Emissionen sker i form av preferensaktier som inte funnits i bolaget tidigare, säger Mikael Skönborg.

Han berättar även att bolaget ska erbjuda samtliga konvertibelägare en frivillig nedskrivning till 40-50 procent. Vad som återstår kan de sedan använda i nyemissionen för att teckna nya preferensaktier. Samma erbjudande kommer ges till alla som har fodringar på bolaget.

Annons

Fordringarna ligger på cirka 80-100 miljoner kronor. Ambitionen är att få ned dessa till 40-50 miljoner kronor.

– Vi ska definitivt ned under 53 miljoner, men hur långt under det ska jag ta rådgivning på. De som inte går med på det frivilliga erbjudandet får delta på en offentligt rekonstruktion, säger Mikael Skönborg som samtidigt berättar att han själv är störste fordringsägare och äger 80 procent av fordringarna.

Under stämman kom man även överens om att företaget ska breddas. Huvudverksamheten ska vara att förvärva vinstdrivande småbolag, men bolaget ska även inrikta sig mot fastighetsaffärer.

– Vi ska exempelvis köpa fastigheter på exekutiva auktioner där det är bråttom att sälja. Därefter gör vi en homestyling och säljer med en riktigt duktig mäklare som hittar rätt köpare, säger Mikael Skönborg.

Ambitionen för Hebi Health Care är även att förvärva bolag som är börskandidater.

Charlotta Malm är kvar som ordförande i bolaget. Som ny ledamot valdes även Lars Nilsson-Dag.

Mikael Skönborg berättar att de 20 aktieägarna som fanns med under stämman i går kväll var positiva till de nya förändringarna i bolaget.

– De ser inte mig som en ny Reefat, utan som en vit riddare, säger Mikael Skönborg.

Annons