Så agerar storbankernas fondbolag

Taggar i artikeln

Nordea Ryssland SEB Swedbank Robur
En rysk statsflagga vajar över centralbankens högkvarter i Moskva, Ryssland. Foto: TTEn rysk statsflagga vajar över centralbankens högkvarter i Moskva, Ryssland. Foto: TT
En rysk statsflagga vajar över centralbankens högkvarter i Moskva, Ryssland. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Sedan slutet av mars kan fondsparare återigen sälja av andelar i SEB:s Östeuropafonder. Men Nordeas och Swedbank Roburs Rysslandsfonder är fortsatt stängda för handel.

Annelie Östlund

Som Realtid rapporterat är ryska börsen fortfarande stängd för utländska investerare vilket ställer till stora problem för fondbolag med Östeuropa- och Rysslandsfonder.

Trots detta beslutade SEB att öppna upp för försäljning av fondandelar i ”SEB Östeuropafond” och ”SEB Östeuropafond Små och Medelstora Bolag” den 28 mars.

Men någon panikförsäljning har fondbolaget inte sett. Enligt Niklas Magnusson, pressansvarig på SEB, har utflödena hittills varit ”väldigt modesta”.

Annons

Så snart det är möjligt kommer de två Östeuropafonderna också att sälja av samtliga ryska innehav ”på ett ansvarsfullt och kontrollerat sätt för att skydda fondandelsägarnas intressen”.

Nordeas och Swedbank Roburs Rysslandsfonder är dock fortsatt stängda för handel.

”Även om vissa restriktioner nu har tagits bort av ryska centralbanken, finns det fortsatta restriktioner för utländska ägares möjlighet att avyttra aktier och föra ut kapital varför vår Rysslandsfond är fortsatt stängd för handel”, förklarar Carina Sesser Nylund, pressansvarig på Swedbank Robur, i ett mejl.

Annons

Henrik Devell, pressansvarig på Nordea, meddelar att Nordeas Rysslandsfond är stängd för handel ”tills vidare”. Men att Nordea Eastern Europe Fund, som också varit stängd, öppnade upp för försäljning av andelar den 14 mars.

Östeuropafonden kommer samtidigt att vara fortsatt stängd för köp av andelar ”för att skydda befintliga andelsägare”, förklarar Henrik Devell i ett mejl och fortsätter: 

”Framöver kommer fonden inte att investera på den ryska aktiemarknaden.”

Annons

Den 2 mars kommunicerade Nordea Asset Management, NAM, att man beslutat att exkludera alla ryska investeringar, däribland statsobligationer, aktier och företagsobligationer.

”NAM har redan börjat minska sina innehav i ryska värdepapper sedan en tid tillbaka, och beslutet om exkludering innebär att vi fortsätter med detta, så långt det är möjligt”, skriver Devell.

Annons