FinansNyhet

S slopar tak på ISK – ”En lättnad för alla sparare”

Frida Bratt, Nordnet, ISKFrida Bratt, Nordnet, ISK
Foto: TT
Publicerad

Det står nu klart att S partistyrelse i sitt utlåtande inför partikongressen i november inte vill gå vidare med fastslaget tak på ISK.

Realtid.se

Partistyrelsen vill inte sätta ett specifikt belopp för ett eventuellt tak och inte heller fastslå någon metod för eventuell ny beskattning. Istället heter det i ett utlåtande att man inte bör slå fast vilken modell som är mest effektiv och att det istället ”förutsättningslöst bör undersökas hur de ökade behoven i välfärden bäst finansieras genom kapitalbeskattningen”:

– Det är formuleringar som skiljer sig kraftigt från de skarpa formuleringar om att ”kraftigt begränsa ISK” och införa ett tak på ISK, samt en miljonärsskatt, som fanns i den arbetsgrupp inom S som leddes av Magdalena Andersson. Det var dessa formuleringar som fick mig att starta uppropet Rör inte vårt sparande, med överväldigande respons, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Jag tolkar hur S partistyrelsen nu väljer att gå vidare med förslagen som att man tagit till sig av den kraftiga opinion mot förslaget på ISK-tak som blossade upp. Över 40 000 svenskar skrev under Rör inte vårt sparande, och det på bara en vecka.

Annons

Förslaget väckte stor ilska hos vanliga svenskar, som använder ISK för att spara till pensionen eller barnbarnen. En återkommande reaktion var att ett tak vore orättvist. Syftet med uppropet var att få S att som parti inte gå vidare med förslag som syftade till att försämra för sparare i Sverige.

– Sparande bör uppmuntras, inte straffas. S partistyrelse tycks ha tagit till sig av alla de engagerade sparare som höjde rösten. Därmed tycks svenskarnas populäraste sparform lämnas ifred, åtminstone för nu. En lättnad för landets alla sparare!

 

Annons
Annons