Finans Nyhet

S-höjdare går på Borgs linje

Publicerad

Swedbanks agerande riskerar att skada förtroendet för det svenska banksystemet.

Realtid.se

Det hävdar den socialdemokratiske EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson gällande bankens uttalande att mitt i den ekonomiska turbulensen genomföra ett återköpsprogram om maximalt tio procent av aktierna.

Enligt honom ska parlamentetets ekonomiutskott hålla ett extramöte om finansoron idag, måndag. Och ECB-chefen Jean-Claude Trichet, Jean-Claude Juncker och EU-kommissioären Olli Rehn deltar vid mötet.

Olle Ludvigsson menar att en central fråga är hur skakiga europeiska banker kan stadgas upp:

Annons

– Att en systemviktig bank som Swedbank i det här läget väljer att strö pengar över ägarna sänder negativa signaler till omvärlden, säger Olle Ludvigsson.

Han hävdar också att stressade marknadsaktörer kan komma att ställa sig frågan vad som egentligen sker i Sverige.

Han tycker visserligen att de svenska bankerna är stabila, men menar att dettta snabbt kan förändras eftersom krisen har visat att ingen går säker.

Annons

– De har en tydlig riskbild i den kortsiktiga upplåningen, tungt belånade privatkunder samt en inhemsk bostadsmarknad där priserna faller. Stora utdelningar är då fel väg att gå, säger Olle Ludvigsson.

Han tycker också att just Swedbanks agerande är extra anmärkningsvärt. Detta eftersom banken inte är särskilt välkapitaliserad sett ur ett europeiskt perspektiv, resonerar Olle Ludvigsson.

Annons