Finans Nyhet

Ryskt it-snille sponsrar Ferrari

Publicerad

”Han älskar bilar.”

I fjol började ryska it-säkerhetsbolaget Kaspersky sponsra Ferraris tävlingsstall i Le Mans-serien. Sedan dess har det utökats till att även sponsra Ferraris Formel 1-stall.

– Själv så gillar jag egentligen inte Formel 1, säger Kasperskys nordiska utvecklingschef David Jacoby på plats på en av O’Leary’s restauranger i Stockholm under söndagen, där bolaget ordnade pressträff i samband med Spaniens F1-lopp som visades på storbildsskärmar.

Ryssen Eugene Kaspersky som grundade Kaspersky, är dock känd bilfanatiker.

Annons

Han kom nyligen på besök till Stockholm med flyg.

– Men när han skulle åka hem ville han inte ta flyget, utan bad oss fixa fram en BMW M5 som han körde först till Köpenhamn och sedan vidare ner i Tyskland, berättade Michael Sjögren från Kasperskys PR-firma Bite PR.

– Han älskar bilar och bilkörning men vi fick be honom att ta det lite lugnt här i Sverige på grund av risken för att åka fast för fortkörning, så han längtade till tyska Autobahn, sa Sjögren.

Annons

Nästa helg (den 26-29 maj) kommer Eugene Kaspersky själv att närvara i samband med F1-loppet i Monaco, och via Kasperskys Facebook-sida arrangeras en tävling där man kan vinna biljetter till loppet och träffa honom där.

Det är inte så att Kasperskys antivirusprogram sitter i Ferraris F1-bilar. Men i och med det utökade samarbetet ger Kaspersky ut en ”Special Ferrari Edition” av sitt antvirusprogram för vanliga datorer. På köpet får man bilsimulatorn Ferrari Virtual Academy, där man själv kan köra Ferraris Formel 1-bil F10 på datorn.

På kartongen kan man läsa hur Kaspersky och Ferrari förenas av ”hög teknisk kompetens, prestanda och säkerhet, passion och fokus på framgång”.

Annons

Men under söndagens F1-lopp i Spanien gick det inget vidare. Det började visserligen bra då Ferrari-föraren Fernando Alonso som startade loppet från en fjärdeplats under stor dramatik lyckades avancera till förstaplatsen i första kurvan, men därefter blev han omåkt och slutade loppet på en femteplats.

Den andre Ferrari-föraren, Felipe Massa, tvingades bryta loppet efter problem med växellådan.

Ferrari ligger nu trea bland de tolv F1-stallen i poängtabellen. Bland förarna ligger Fernando Alonso femma och Felipe Massa åtta.

Från två tomma händer…

Eugene Kaspersky startade sin verksamhet på 90-talet först med det kostnadsfria antivirusprogrammet AVP och som underleverantör av antivirusmoduler åt andra.

Bland annat är det Kaspersky som fram till häromåret levererat antivirusmodulen till finska IT-säkerhetsbolaget F-Secures program.

Successivt har Kaspersky lanserat sina egna programvaror och satsar även på säkerhetslösningar för företagskunder.

Ambitionerna är höga med målet att år 2014 bli störst eller näst störst i världen på IT-säkerhet för företagens ”endpoint” (det vill säga exempelvis datorer eller bärbara apparater).

I dagsläget anser sig Kaspersky vara världsfyra på det området, efter konkurrenterna Symantec, McAfee och Trend Micro.

– Generellt sett brukar vi hamna bland de tre bästa vid tester av IT-säkerhetsprogram, säger Kasperskys nordiska utvecklingschef David Jacoby med hänvisning till IT-tidningarna PC för alla, Computer Sweden och testinstitutet AVI Compare.

Enligt honom handlar det inte bara om att erbjuda den IT-säkerhetslösning som är bäst på att hitta datorvirus eller annan skadlig kod, utan även tillhandahålla en bra funktionalitet och administration av systemet.

En särskilt konkurrensfördel för Kaspersky är enligt Jacoby att bolagets antivirusprogram tar så liten datorkapacitet i anspråk, eftersom det är utvecklat i Östeuropa där folk oftast inte har de snabbaste datorena.

Tillväxten är det inget fel på.

– Under de sex åren jag jobbat på Kaspersky har bolaget ökat från 600 till 2500 anställda i världen, sa Ronald Binnerstedt som är teknikchef för Kaspersky i Norden.

Bolaget är fortfarande helt privatägt av Eugene Kaspersky och hans numera frånskilda fru Natalie Kaspersky som tillsammans har en ägarandel på 92 procent.

Eugene är vd medan Natalie fortfarande är styrelseordförande.

Riskkapitalbolaget General Atlantic har även gått in som delägare. General Atlantic är därutöver delägare i Facebook.

Eugene Kaspersky är än idag väldigt engagerad i bolagets dagliga verksamhet, och särskilt då utvecklingsavdelningens 30 medarbetare (varav David Jacoby är en).

Annons