Ivan Gowan är vd för CFD-plattformn Capital.com som i sommar lanseras i Sverige. Foto: Press & Pixabay
Fintech

Ryskfinansierad CFD-plattform till Sverige

Capital.com erbjuder handel med derivatinstrument. Nu släpps CFD-plattformen i Sverige. Bolaget har verksamhet i Vitryssland och backas av rysk oligarkson. "Vi vill erbjuda nya investeringsmöjligheter", säger brittiske vd:n Ivan Gowan.

Uppdaterad 2018-06-28
Publicerad 2018-06-28

Capital.com är en så kallad CFD-plattform som erbjuder handel med över 100 olika tillgångsslag.

Trading-tjänsten är ryskfinansierad och ägs till 51 procent av techinvesteraren Said Gutseriev, son till Mikahail Gutseriev, en av Rysslands förmögnaste personer. 

CFD står för "contract for difference" och är ett slags derivatinstrument, ett samlingsnamn på värdepapper som kopplas till specifika framtida händelser eller förutsättningar.

CFD-kontrakt låter investerare spekulera i prisförändringar i underliggande tillgångar, till exempel aktier, index, råvaror och valutor. Capital.com erbjuder spekulation i sådana tillgångsslag, samt flera kryptovalutor. Man kan även "gå kort", alltså spekulera i en nedgång i en underliggande tillgång.

Svensk fiberoptik lockar

Capital.com har verksamhet i större delen av Europa och plattformen är översatt till 23 språk. Kundupptagningsområdet omfattar totalt 53 länder.

Nu lanseras tadingtjänsten även i Sverige. Realtid.se fick en intervju med bolagets vd, britten Ivan Gowan, som nyligen besökte Stockholm inför Sverige-lanseringen i juli.

– Svenska marknaden är högintressant av infrastrukturella skäl. De flesta svenskar har fiberoptik i sina hem, vilket fortfarande är ganska ovanligt i Storbritannien, även i centrala London, säger Ivan Gowan till Realtid.se.

Han berättar att CFD-konceptet även inkluderar en hävstångseffekt. Investeraren köper bara en mindre procentandel av en underliggande tillgångs totala värdet för egna pengar. Resten lånar CFD-mäklaren ut och tjänar pengar på räntan som ligger på mellan 2,5-3 procent. Därutöver till kommer lokal interbankränta, till exempel STIBOR, för att ta ett svenskt exempel.

Lånefinansierad hävstångseffekt

Ivan Gowan jämför med bolån.

– Du kanske lånar, säg, 80 procent av värdet på huspriset, som sedan går upp [eller ned], under tiden du betalar ränta. På samma sätt lånar du pengar av oss för att få mer att köpa för och sedan kan du göra en vinst [eller förlust].

Capital.com har dock ett så kallat kallat "säkerhetskrav" på 2 procent för förstagångsinvesterare, men som efterhand kan ökas på. Om du investerar 100 kronor i en aktie, så motsvarar det, genom lånefinansieringen, en exponering motsvarande en dubbel så stor investering.

Den så kallade hävstångseffekten blir därmed – överfört till skalräkning som branschen använder i sin information – 2:1.

Med den nivån följer bolaget Europeiska värdepappers- och marknadsmyndighetens (Esmas) rekommendationer som också kokat ned till en ny lag som införs i augusti.

Esma har länge uttryckt oro för CFD-branschen och sett ett behov av uppstramning, och den nya lagen innebär bland annat regler som begränsar marknadsföring, distribution och försäljning av CFD-produkter till konsumenter.

CFD-investeringar framstår som väldigt riskfyllda?

– Jo, men vi menar att alla aktieinvesteringar är vadslaning i grunden. Ett bolag kan ju gå i konkurs när som helst. Vi vill erbjuda människor investeringsmöjligheter baserat på deras övertygelser.

Han tillägger att bolaget även erbjuder en investerarutbildning, baserad på en aloritmbaserad app som letar efter negativt investerarbeteenden och tipsar om förbättrar och sunt CFD-agerande, enligt Ivan Gowan.

Vitrysk grundare

Capital.com grundades 2016 av den vitryska entreprenören Viktor Prokopeny. Liksom vd:n Ivan Gowan har grundaren en bakgrund på brittiska CFD-giganten IG, med en marknadsandel på hela 45 procent i Storbritannien. Capital.com är fortfarande en mindre spelare, men siktar på att konkurrera med jätten.

– IG är branschens "gorillor". Vi är inte riktigt redo att ta upp kampen med dem ännu, men bygger plattformar för att kunna göra det i framtiden, säger Ivan Gowan.

Capital.com har i dag 120 anställda. Merparten återfinns på Cypern, där bolaget är registrerat. Där återfinns bland annat complianceavdelningen. I London sitter toppcheferna, däribland Ivan Gowan förstås, men även grundaren. 

Europas sista dikatur

Det finns också ett mindre team i Gibraltar, samt ett utvecklarteam i Vitryssland som uppvisar stor kompetens inom matematik och programmering, enligt Ivan Gowan.

– De har otroligt skickliga "backend"-ingenjörer. De köper inte in stora it-lösningar, utan gör allt själva, säger han.

Vitryssland brukar kallas för "Europas sista diktatur". President Aleksandr Lukasjenko har styrt landet med järnhand sedan 1994.

Ivan Gowan vill inte kommentera det. Capital.com "är inte en politisk organisation", säger han. Istället lyfter han fram landets starka techbolag och många högkvalificerade ingenjörer. Capital.com erbjuder dessutom sina medarbetare hög levnadsstandard, betonar han.

Nya visumregler

Hen berömmer också några av de nya lagändringar som Lukasjenko-regimen låtit införa. Numera tillåts självkörande fordon, drönare och handel med kryptovaltur. Landet erbjuder även en företagarvänlig kultur. Bolags- och inkomstskatterna är låga.

– Det är framåtlutade regleringar som drivits igenom sista tiden. Nu kan man även resa till Vitryssland utan visum, i upp till fem dagar, säger Ivan Gowan.

Fakta: Capital.com

Bolagets två appar Investmate, som ger investeringsvägledning, och Capital.com, själva handelsplattformen, har tillsammans totalt laddats ned cirka 800.000 gånger, enligt bolaget.

Antalet aktiva användare uppgår dagligen till cirka 17.000. CFD-plattformen är översatt till 23 språk och har ett upptagningsområde på cirka 53 länder, främst i Europa.

Bolaget har störst marknadsandel i Storbritannien följt av Tyskland, Italien och Sverige, där man redan gjort en smyglansering, för att testa marknaden.

Det finns inga planer på expansion till USA, där CFD-handel bara är tillåten för utländska valutor. Däremot har bolaget sökt tillstånd för etablering i Dubai, Australien, Honglong och Sydafrika.

Esma stramar upp CFD-marknaden

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) inför från och med augusti i år nya regler för CFD-handel. Lagen ska bland annat begränsa marknadsföring, distribution och försäljning av CFD-produkter till konsumenter.

Läs mer om den nya lagen här.

Esma förbjöd i våras även så kallade binära optioner, som även erbjuds av många CFD-aktörer. Dock inte Capital.com. Förbudet trädde i kraft i april i år och gäller i tre månader. Därefter kan det förlängas.

När du köper ett derivatinstrument i form av en binär option spekulerar du i om exempel en aktie, eller ett annat tillgångsslag, ska kosta över eller under en viss nivå vid en viss tidpunkt.

Om du gissar rätt gör du en vinst. Gissar du fel förlorar du hela investeringen. Många menar att det är mer roulette än en investering.

Finansinspektionen varnar sedan länge för handel med binära optioner och konstaterar att "sannolikheten att förlora hela eller stora delar av sin investering är överhängande".

Källa: Esma och Finansinspektionen

Fakta: Vitryssland

Vitryssland brukar kallas för "Europas sista diktatur". President Aleksandr Lukasjenko har styrt landet sedan 1994 och kontrollerar hela maktapparaten. Det finns inte en enda företrädare för oppositionen i parlamentet.

Regimen är den mest repressiva i Europa i modern tid, enligt Nationalencyklopedin.

"Vitryssland fortsätter att uppvisa allvarliga brister vad gäller respekten för mänskliga rättigheter", skriver den svenska regeringen på sin hemsida.

Press- och yttrandefriheten är mycket begränsad, liksom mötes- och föreningsfriheten, konstaterar regeringen.

Vitryssland är också det enda land i Europa som tillämpar dödsstraff, varför det inte kan bli medlem i Europarådet.

EU förlängde i slutet av februari i år sina restriktiva åtgärder mot Vitryssland med ett år.

Åtgärderna omfattar bland annat vapenembargo, förbud mot export av varor som kan användas för internt förtryck samt frysning av tillgångar och reseförbud avseende fyra personer.

Vitryssland är mycket beroende av Ryssland, genom tillgång till kraftigt subventionerad rysk naturgas och råolja. Sedan 2007 har dock Ryssland höjt priserna på dessa råvaror, vilket försämrat Vitrysslands ekonomi betydligt.

Källor: NE.se och SO-rummet

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in