FinansNyhet

Rutger Arnhult: ”Jag hade gjort likadant om jag vore Selin”

Rutger Arnhult. Foto: TTRutger Arnhult. Foto: TT
"Jag hade det på känn att han inte skulle nöja sig med 15 procent. Och jag hade gjort likadant om jag vore honom. Med den balansräkning och den nordiska portfölj som Balder har, är det inte konstigt att Selin vill ta chansen att få en exponering i Norge. Nu sitter han med 20 procent i Entra vilket motsvarar ungefär 12 miljarder i hus som förvaltas bra, av ett bra bolag med bra och billig finansiering," säger Rutger Arnhult. Foto: TT
Publicerad

”Nu ser det så klart ut som om Castellum måste höja budet på Entra för att få in bolaget”, säger Rutger Arnhult, största ägare i Castellum som siktar på ordförandeskapet i bolaget vid bolagsstämman i mars.

Annelie Östlund

Reporter

Under måndagsmorgonnen flaggade Balder för att fastighetsbolaget köpt på sig fler aktier i norska Entra och numera äger 20 procent av bolaget. Det innebär att Balder, med fastighetsinvesteraren Erik Selin i spetsen, effektivt stoppar såväl Castellum som SBB från att komma över 90 procent av aktierna, för att sedan kunna tvångsinlösa resten.

– Jag kan bara utifrån konstatera att det inte underlättar för Castellum att det finns en aktör som ligger och köper på sig aktier och nu har 20 procent av bolaget. Det försvårar ytterligare, säger Rutger Arnhult som är största ägare i Castellum med 15,2 procent av bolaget.

Samtidigt är Arnhult inte förvånad.

Annons

– Jag hade det på känn att han inte skulle nöja sig med 15 procent. Och jag hade gjort likadant om jag vore honom. Med den balansräkning och den nordiska portfölj som Balder har, är det inte konstigt att Selin vill ta chansen att få en exponering i Norge. Nu sitter han med 20 procent i Entra vilket motsvarar ungefär 12 miljarder i hus som förvaltas bra, av ett bra bolag med bra och billig finansiering.

Nu är aktiekursen högre än budnivåerna, så han måste vänta på ett högre bud?
– Ja, antingen det eller så funderar han kanske inte så mycket på den saken. Nu kan han lugnt se tiden an.

Men det innebär ändå att Castellum måste höja budet för att få in Entra?
–Det ser ju ut så”, säger Rutger Arnhult.  

Annons

När Castellum officiellt lämnade sitt erbjudande – som utgörs av aktier och en kontantdel – värderades det till 186,19 norska kronor per aktie i Entra. Det är lägre än budkonkurrenten SBB:s indikativa bud på 190 norska kronor. I skrivande stund handlas Entra till 192 norska kronor per aktie vilket indikerar att marknaden tror på en budhöjning.

– Kommer det ett högre bud får Selin ta ställning till det då. Om det inte kommer så tycker han nog inte att han köpt Entra-aktierna särskilt dyrt, även om det är över budnivåerna. Det rådande aktiepriset ger en värdering som ligger i nivå med det substansvärde som Entra gått ut med, säger Rutger Arnhult.

Kommer det ett högre bud?
– Det kan jag inte säga. Jag är största ägare sedan tre år i Castellum men sitter inte och förhandlar, jag är tyvärr inte med i styrelsen.

Annons

Den 25 mars, i samband med bolagsstämman, kan det bli ändring på det. En majoritet inom Castellums valberedningen vill utse Rutger Arnhult till ordförande.

Arnhult, som meddelat att han slutar som vd i Klövern samt lämnar styrelsen i Klövern och Corem, gör sig redo att greppa ordförandeklubban.

–Jag är supertaggad inför att komma in som ordförande i Castellum och få vara med och driva bolaget framöver.

Men alla står inte bakom majoritetens förslag. Valberedningsledamöterna Vincent Fokke som representerar Stichting Pensioenfonds ABP samt sittande styrelseordförande Charlotte Strömberg, har reserverat sig emot förslaget.

– Det kommer inte göra någon skillnad i praktiken om Rutger Arnhult slutar som verkställande direktör i Klövern samt lämnar styrelsen i Klövern och Corem Property Group. Även om detta skulle vara ett permanent arrangemang kommer Rutger Arnhult fortfarande att vara starkt engagerad i verksamheten hos dessa konkurrenter till Castellum, har de skrivit i en kommentar.

Rutger Arnhult beklagar att valberedningen inte är enig och att minoriteten, som har en avvikande åsikt, agerar som den gör.

– Normalt sett rättar sig minoriteten efter majoritetens beslut. Att nu avgående ordförande – som vill att budet på Entra ska gå igenom – agerar som hon nu gör är märkligt. Det skapar osäkerhet kring Castellum och gör med största säkerhet inte budsituationen enklare, säger Arnhult och fortsätter:

– Samtidigt känner jag ett starkt stöd bland de institutionella ägarna, och majoriteten i valberedningen är positiv.

Annons