Björn Rosengren – tar över på ABB i mars till marknadens förtjusning. Bild: Sandvik.
Björn Rosengren – tar över på ABB i mars till marknadens förtjusning. Bild: Sandvik.
Börs

Rusning i ABB – Rosengren köper i Sandvik

Hyllningarna haglar i och med beskedet att Björn Rosengren ska ta över som ny vd för ABB. Han har samtidigt rejäla förväntningar på sig. Rosengren själv passar på måndagen på att köpa aktier i Sandvik, som backar på börsen efter beskedet att han lämnar ståljätten.

Uppdaterad 2019-08-12
Publicerad 2019-08-12

Sandviks vd Björn Rosengren ska lämna verkstadsbolaget för att börja på ABB i februari och ta över som vd i mars, meddelade ABB på söndagskvällen.

ABG Sundal Collier höjer rekommendationen för ABB, från sälj till köp. Riktkursen höjs till 165 kronor, från 150 kronor. ABB:s aktie stiger 4,7 procent på måndagseftermiddagen. Sandvik-aktien sjunker idag däremot med nära 2 procent till 135,85 kronor.

Björn Rosengren har på måndagen köpt aktier för nära 1,4 miljoner kronor i Sandvik enligt Finansinspektionens insynsregister. Köpet skedde till priset 136 kronor per aktie. 

ABB har länge kämpat med en svag utveckling och ägare som Cevians Christer Gardell har krävt förändringar. Styrelseordförande Peter Voser, interims-vd sedan Ulrich Spiesshofer hastigt lämnade i april, är säker på att han fått tag i rätt person som nästa vd.

– Han har utmärkta meriter och har visat att han kan stärka affärerna på ett decentraliserat  sätt. Det är vad han har gjort på Sandvik och även tidigare i sin karriär, säger Peter Voser till Reuters.

Liknande positiva omdömen kommer från Investors vd Johan Forsell. Investor är största ägare i ABB med en ägarandel på 11,2 procent i ABB.

Christer Gardell, medgrundare och vd på Cevian, anser att ABB minst bör kunna fördubbla aktiekursen under Björn Rosengrens ledning, till ett värde på över 35 schweizerfranc. Cevian är storägare med en andel på 5,34 procent.

– Detta är Björns huvuduppgift och jag är övertygad om att han kommer att lyckas med detta genom att genomföra nödvändiga åtgärder på ett framgångsrikt sätt, säger han till Dagens Industri.

Platsannonser