Ekobrott

Rolléns advokat: Vi uppskattar inte beslutet

Ola Rolléns advokat är inte nöjd med lagmannsrettens beslut men väljer att inte överklaga till högre instans.

Uppdaterad 2019-02-25
Publicerad 2019-02-21

Snart stundar huvudförhandling i insiderbrottsmålet mot Hexagons vd Ola Rollén. Realtid kunde i tisdags berätta att Ola Rollén och hans försvarare åkt på ett bakslag i norsk domstol som valde att inte avvisa åtalet mot Ola Rollén.  

Vid mejlkontakt med Ola Rolléns advokat Christian B Hjort framgår det att de inte är nöjda med norska lagmannsrettens ((Norges hovrätt) beslut.

”Vi uppskattar inte beslutet men återkommer till meningen med det under själva förhandlingen”, skriver Christian B Hjort.

Enligt lagmannsretten finns det inget registrerat överklagande på beslutet till høyesterett, Norges högsta domstol.

Ola Rolléns försvar anser att domstolen bör avvisa åtalspunkten som gäller anklagelser om att Ola Rollén ska ha haft insiderinformation i samband med att emissionsförhandlingarna pågick.

Ola Rolléns försvarare la stor tyngd vid att åklagaren inte specificerat vilken typ av insiderinformation som Ola Rollén ska ha haft och hänvisar till att åklagaren hänvisat till att Ola Rollén haft information om ”status i förhandlingar”.

Misstankarna

Hexagons vd Ola Rollén häktades av norsk polis den 29 oktober 2016.

Ola Rollén misstänks av åklagaren för att ha handlat aktier i det norska biometriföretaget Next Biometrics den 6 och 7 oktober 2015 för runt 46 norska kronor styck. Aktieköpet inträffade samtidigt som Rollén förhandlade om att skjuta till pengar i Next Biometrics i en riktad nyemission på 100 miljoner kronor.

Chefsåklagare Marianne S Bender hävdade även att Ola Rollén fått veta av Next Biometrics vd Tore Idsøe att företaget inom kort skulle presentera en nyhet som skulle få aktien att stiga.

Åklagaren yrkade på fängelse ett år och sex månader. Dessutom kräver hon att han ska betala 25 miljoner norska kronor.

I början av 2018 friades Hexagons vd Ola Rollén av Olso tingsrett.

Oslo tingsrett skrev i den friande domen att det sannolikt var så att Ola Rollén inte hade insiderinformation då han å Greenbridges vägnar förvärvade aktier i Next. Det får anses som säkert att det var andra omständigheter som skapade kursökningen på 83 procent den 9 oktober 2015, menade underinstansen.

Domen överklagades av åklagaren till Borgarting lagmannsrett.

Förhandlingarna i Norges motsvarighet till hovrätten är planerade till mellan den 24 april 2019 fram till 29 maj 2019, vilket Realtid.se var först att berätta.

Investeringsbolaget Greenbridge som ägs av ledningspersoner på Hexagon, däribland vd:n Ola Rollén, är storägare i Next Biometrics och äger närmare 19 procent av kapitalet i Next.

Platsannonser

Logga in