Finans Nyhet

Röda Korset tvingas lägga ner sitt sjukhus

Publicerad

Ledningens för Röda Korsets sjukhus har låtit verksamheten gå med förlust år efter år. Nu tvingas man lägga ner verksamheten, vilket drabbar 650 patienter. ”Vi har i det längsta hoppats kunna rädda verksamheten, men nu går det inte längre”, säger stiftelsens styrelseordförande, Monica Sundström.

Röda Korsets sjukhus har stolta anor från 20-talet, då sjukhuset invigdes av Röda Korsets ordförande, prins Carl.

Sjukhuset drivs av Rödakorshemmet, med skild ekonomi från Svenska Röda Korset. Men Rödakorshemmet är sedan i april i år en så kallad anknuten stiftelse till Röda Korset.

Dessutom finns det starka personliga band mellan de två verksamheterna. Åsa Molde, vice ordförande i Röda Korset, sitter till exempel även i styrelsen för Rödakorshemmet.

Annons

Även Röda Korsets Bengt Westerberg, ordförande och Christer Zettergren, generalsekreterare, träffar regelbundet ledningen för Rödakorshemmet.

Realtid.se har granskat verksamheten och funnit en verksamhet som år efter år tillåtits göra mångmiljonförluster. Det är framför allt sjukhusverksamheten, som är beroende av Stockholms landsting, som gått back.

Verksamheten verkar bitvis ha fått driva vind för våg. Trots sammanlagda förluster på -73 miljoner kronor under fem år så har till exempel antalet anställda på sjukhusets vuxit till 239 personer, en ökning med 80 procent.

Annons

Men vid årsskiftet tvingas Rödakorshemmet lägga ner sin slutna vård. 36 vårdplatser försvinner, vilket kommer att drabba cirka 650 patienter årligen.

Så här ser verksamhetsresultatet ut enligt stiftelsens årsredovisningar:

• 2008 – 14,3 mkr

Annons

• 2007 – 19,8 mkr

• 2006 – 9,4 mkr

• 2005 -3,7 mkr

• 2004 – 25,8 mkr

Totalt blir det en förlust på -73 miljoner kronor.

– I år räknar vi med en ytterligare förlust på cirka 10 miljoner kronor för sjukhuset, säger Monica Sundström, styrelseordförande på Rödakorshemmet.

Dessutom har stiftelsen investerat cirka 100 miljoner kronor i en ny byggnad för sjuksköterskeutbildningen samt underhåll av sjukhuset.

Christer Zettergren, generalsekreterare på Röda Korset, kommenterar förlusterna så här:

– Jag har inget ansvar för detta, eftersom verksamheten drivs av en stiftelse. Men både Bengt Westerberg och jag har haft samtal med ledningen och utifrån det jag vet så har verksamheten skötts bra, säger Christer Zettergren.

I oktober 2008 godkände Kommerskollegium att Rödakordshemmet blev en så kallad anknuten stiftelse till Röda Korset.

Från ledningens och styrelsens sida verkar man i det längsta ha hoppats på att få ordning på verksamheten.

– Vi har varit överoptimistiska. Men den tidigare ekonomidirektören informerade inte ledning och styrelse om hela den ekonomiska bilden, säger Monica Sundström.

Så sent som i juni i år efterträddes sjukhusdirektören Sören Backlund, efter bara ett och halvt år på posten, av Annelie Löfqvist. Hon går in som t.f. sjukhusdirektör. Backlund har i stället bröjat på EQT-ägda Aleris.

Hur har ni täckt förlusterna?

– Vi har haft fonder att ösa ur, men nu är fonderna tömda, säger Monica Sundström.

Monica Sundström är civilekonom och har bland annat varit generaldirektör för Väg och Trafikinstitutet, gatuchef på Stockholms kommun samt vd på Landstingsförbundet. Hon är idag pensionär.

Annons