Bank

"Robust lönsamhet för svenska storbanker"

DNB Markets upprepar sina köprekommendationer för de svenska storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank samt finländska Nordea inför de kommande delårsrapporterna.

Publicerad 2020-04-15

– Även om vi förväntar oss att förhöjda avsättningar för kreditförluster kommer att pressa intjäningen under 2020 torde tillgångskvaliteten och lönsamheten på medellång sikt vara robust, och vi förutser en ytterligare potentiell skjuts för kreditefterfrågan från företag som behöver likviditet, resonerar DNB Markets i en analys där banken även upprepar sina riktkurser på de fyra storbankerna, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

DNB Markets räknar med kreditförlustnivåer på 25-30 punkter under 2020 för bankerna, vilket skulle innebära en betydande uppgång från de senaste åren, men fortfarande vara hanterbart.

– Vår förväntan om motståndskraftig tillgångskvalitet under den troliga nedgången stöds av de blygsamma kreditförlusterna i Sverige under nedgången 2008-2009, utfallet av Europeiska bankmyndighetens stresstest och de svenska bankernas höga andel fastighetsrelaterad utlåning, som vi tror kommer att prestera bra, skriver DNB Markets och betonar att sådan utlåning kommer att stödjas av det låga ränteläget.

Platsannonser