FinansNyhet

Robur: ”Vi ser mycket allvarligt på de brister som uppdagats”

"Vi kommer att följa utvecklingen noga och fortsätta vår dialog med bolaget.  Vi vill i första hand få ytterligare information och insikt i vad som har hänt och hur Attendo kommer att hantera och åtgärda de brister som framkommit", säger Carina Sesser Nylund, presschef på Robur. Foto: TT och Robur
Publicerad

Robur är Attendos näst största ägare. Det som framkommit den senaste tiden går inte obemärkt förbi.

Camilla Jonsson

– Vi ser mycket allvarligt på de brister som uppdagats och för en direkt dialog med bolagets styrelse kring detta, säger Roburs presschef Carina Sesser Nylund till Realtid.

Under torsdagen skrev statsminister Stefan Löfven på Facebook:

”Alla anställda ska känna sig trygga att berätta om missförhållanden på sin arbetsplats. Det tror jag de flesta svenskar skriver under på. Därför har många med mig reagerat starkt på de uppgifter som den senaste veckan har rapporterats om omsorgsbolaget Attendo. Detta väcker frågor.

Annons

Under pandemin har företaget tagit del av statligt stöd och dessutom delat ut stora bonusar till chefer. Samtidigt som personal vittnar om arbetsförhållanden som gör att man inte har möjlighet att genomföra sitt viktiga jobb med att vårda och skydda äldre. Det väcker ilska hos många.

Att ett vårdbiträde larmar om missförhållandena och därför kallas illojal är inte ok. Vi ska inte ha tysta arbetsplatser eller mörklägga problem inom välfärden. Den som larmar om missförhållanden har i dag ett lagstadgat skydd genom visselblåsarlagen som regeringen införde 2017. Det betyder att om en anställd larmar om missförhållanden på arbetsplatsen får arbetsgivaren inte säga upp, omplacera eller utsätta den som larmat för någon typ av särbehandling. Bryter arbetsgivaren mot detta har den som larmat dessutom rätt till skadestånd. Arbetar man inom offentlig sektor eller skattefinansierade privata välfärdsverksamheter har man ett särskilt långtgående skydd genom meddelarskyddet.

Mer finns att göra för att stärka skyddet för visselblåsare. Regeringen kommer därför att lägga ett förslag på riksdagens bord innan sommaren som innebär att fler omfattas av skyddet för visselblåsare och att det ska bli tydligare hur man går till väga för att larma. Jag hoppas att riksdagens partier håller med oss om det angelägna i att utveckla skyddet för visselblåsare.

Annons

Skattebetalarna förtjänar att Attendo nu lägger korten på bordet och svarar på hur man använt de statliga stöden, och hur man arbetat under pandemin. Bedriver man välfärdsverksamhet med skattepengar så har man ett särskilt ansvar.”

– Vi kommer att följa utvecklingen noga och fortsätta vår dialog med bolaget.  Vi vill i första hand få ytterligare information och insikt i vad som har hänt och hur Attendo kommer att hantera och åtgärda de brister som framkommit, säger Carina Sesser Nylund.

 

Annons

 

Annons