FinansNyhet

Robotar tar över ekonomsysslor

Foto: Caleb Goessling/Phil Bond/Wikimedia Commons.
Publicerad

Mjukvarurobotarna som sköter fakturor och enklare bokföring är här för att stanna. Snart tänker de även själva och fattar egna beslut. Opuscapita vill ta täten i utvecklingen.

David Gustavsson

Opuscapita är en stor aktör inom outsourcad ekonomihantering. Bolaget har 11.400 kunder i 54 länder och sköter bland annat fakturaflöden och bokföring åt andra företag. Det svenska dotterbolaget har huvudkontor i Stockholm och fakturaskanning i Östersund.

Per Åberg på Opuscapita.

I den polska universitetsstaden Toru har företaget sedan 2010 etablerat verksamhet med närmare 500 ekonomer som arbetar med redovisning och fakturahantering för olika kunder. Men sedan drygt ett år tillbaka satsar Opuscapita på att bli ledande inom automatiserad ekonomihantering med kallad Robot Process Automation (RPA).

Annons

– Det som kan automatiseras vill vi automatisera. På 80-talet började ABB använda sina orangea robotar för att effektivisera tillverkningen. Och vi ser inte att det är någon skillnad i tjänstesektorn, säger Per Åberg, senior vice president för Strategy & M&A på Opuscapita.

Finns det risker för fel?

– Ja, även maskiner kan göra fel, men det beror säkert på att det är vi som programmerat dem. Men vi har i alla fall sett att både kvaliteten och effektiviteten ökat. De som jobbat sida vid sida med robotarna har upplevt det som positivt eftersom de kunnat fokusera på mer kvalificerade uppgifter, säger Per Åberg.

Annons

Nästa steg i utvecklingen som Opuscapita nu utvärderar och testar är maskininlärning eller Artificiell Intelligens (AI). Det innebär att mjukvaru-robotarna "lär sig" nya saker och "tänka" själva.

Baserat på automatisk analys av tidigare data kan de bidra med information till sälj- och intäktsprognoser och styra fakturor till rätt mottagare. Andra system kan automatiskt leta efter avvikelser. Det kan handla om att en leverantör fått fel betalningssumma eller att lön utbetalats två gånger.

Vad ska de ekonomer som i dag utför liknande arbetsuppgifter manuellt göra i framtiden?

Annons

– De som idag arbetar med väldigt repetitiva sysslor kanske kan flytta över till exempelvis inköpsavdelningen i förbättra samarbetet med leverantörerna för att förhandla om pris och leveransvillkor. Det skulle även kunna stötta organisationen i planering av verksamheten ur ett finansiellt perspektiv.

– Sedan dyker det alltid upp nya jobb. Bara för några år sedan hade vi ingen aning om att app-industrin skulle omsätta 143 miljarder dollar 2016.

Robotar tar svenska jobb

• Enligt en rapport från 2013 från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) försvinner 53 procent av jobben i Sverige inom 20 år och ersätts med automatiserad digital teknik.

• Rapportförfattarna Stefan Fölster, chef för reforminstitutet, och Lars Hultman, professor i fysik, bedömer att 89 procent av arbetsuppgifterna inom området redovisningsekonomi kan automatiseras de närmaste två decennierna, och 46 procent av arbetsuppgifterna inom revision och företagsekonomi.

• Forskarnas senaste studie från 2014 visar att 1 av 5 jobb inom redovisningsekonomi redan automatiserades mellan 2006-2011.

• Samtidigt ökade antalet jobb i branschen med 17 procent, till följd av att bland annat fintech-bolag anställer en hel del redovisningsekonomer som även får arbeta med IT-relaterade uppgifter. Antalet arbetstillfällen ökade även med 17 procent inom revision och företagsekonomi.

• I takt med att kraven på revision ökar och regleringarna blir fler räknar därför forskarna med en viss ökad efterfrågan på just revisorer i framtiden.

• Redoviningsekonomerna kan dock få det tuffare, menar han, såtillvida de inte hittar nya arbetsuppgifter. Renodlad redovisning blir inom en snar framtid helautomatiserad.

Källa: Stiftelsen för strategisk forskning

Annons