Annons

Annons

drittio.png

Peter Montgomery, i mitten med en hund i famnen, är grundare och vd för det nya fintechbolaget Driftio.

Riskkapitalist bakom nytt fintech-bolag

Nu lanseras Driftio, en beslutsstödstjänst, som ska ge privatpersoner lägre kostnader på bolån, pensioner och kapitalförvaltning. ”Vår vision är att med hjälp av finansiell data ta bort övervinster och ineffektivitet hos banker, kapitalförvaltare och kreditbolag”.

I dag lanseras tjänsten Driftio, en beslutsstödstjänst, som ska ge privatpersoner full överblick över sina samlade tillgångar och skulder, vilket sedan kan användas vid ekonomiska beslut och i automatiska datadriva förhandlingar med pensionsförvaltare, banker och kreditinstitut.

– Vi skapar förutsättningar för användarna att dels själva kunna få ett värde av sin egen finansiella data och dels kunna ta bättre beslut baserat på samlad och automatiskt uppdaterad ekonomisk information. Det senare får de genom en daglig överblick tillgångar såsom bostad, aktier, fonder och pensioner med mera men även över alla skulder.

– Du får ett helhetsperspektiv över hela din personliga balansräkning, något som ingen annan tjänst har i dag. Det som dessutom är unikt är att vi uppdaterar de flesta ekonomiska värden åt våra användare per automatik, så att de genom bara tio sekunders daglig användning av appen får en full kontroll över sin och hela sin familjs dagliga ekonomiska utveckling, säger Peter Montgomery, som är vd och grundare av Driftio.

Annons

Annons

Peter Montgomery har 20 års erfarenhet av finansbranschen där han startade analytiker på Venture Capital-fondbolaget Swedestart Management som sen blev uppköpta av det finska Private Equity-bolaget CapMan. Han har därefter arbetat som konsult med tillväxtbolag inom mjukvaruindustrin med framförallt finansiering, förvärv och försäljningar av bolag samt internationella strategiska samarbetsavtal. 

Driftio grundades redan för två år sedan men först nu är tjänsten redo att lanseras. Peter Montgomery väljer denna dag med omsorg.

– Eftersom vi erbjuder en total överblick av din ekonomi i både medgång och motgång så har du alltid full kontroll över situationen du befinner dig i, vilket ger förutsättningar för mindre oro och ett mindre stressat liv, säger Peter Montgomery.

I ett pressmeddelande hänvisar Driftio till en studie från Employee Financial Wellnes, utförd på 1 600 anställda i USA som visar att 47 procent av de anställda är stressade av sin ekonomiska situation, och 41 procent säger att deras stressnivå i samband med finansiella problem har ökat under de senaste 12 månaderna. 26 procent uppger vidare att finansiell stress har påverkat deras familjerelationer negativt. 

Datan i Driftio kan du även dela med din sambo för att få en bättre kommunikation angående ekonomin. 

– Tjänsten skapar som en bonus förutsättningar för en förbättrad kommunikation i relationen som kan minska både irritation och stress. Att arbeta för förbättrade relationer och möjlighet att minska finansiell oro med sömnsvårigheter var inget som var avsikten från början utan blev en positiv bieffekt, säger Peter Montgomery.

Vänder inte intresset för appen om vi går in i en lågkonjunktur?
– Jag tror snarare att det kan öka intresset eftersom privatpersoners tillgångar då minskar och att de därmed får mindre marginaler att röra sig med om man exempelvis har stora lån. Det blir då ett större fokus på att ha kontroll över sin ekonomi. När allt är guld och gröna skogar kanske man inte bryr sig lika mycket om sin ekonomi men intresset ökar om det bli stökigt på bostadsmarknaden eller på aktie- och fondmarknaden. Att ha full kontroll då är viktigare.

Hur säker är tjänsten mot kapningar?
– Den är väldigt säker. Vi har gjort ett antal olika säkerhetstester och byggt den på samma sätt så att den ska likna en internetbank. All data sparas inom EU och kommunikationen krypteras med 256 bitars RSA-kryptering. Vi använder även bank-ID som identifiering för att alltid vara 100 procent säkra på att vi lämnar ut all information till rätt person. Vi kommer givetvis heller inte att låta någon få insyn i, eller än värre sälja någon data, om specifika individer. En del banker och kreditbolag säljer exempelvis information om att en person fått avslag på en låneansökan, vilket upprör många och vi tycker är oetiskt. 

Tjänsten är gratis men det finns ett standard- och ett premiumabonnemang om användaren vill hämta data ofta från flera olika banker då det tillkommer en abonnemangskostnad. Det är denna som Driftio får en del av inkomsterna från men ambitionen är även att ingå samarbeten med storbankerna för att gemensamt erbjuda attraktivare tjänster och villkor till kundgrupperna som bankerna vill nå.

– Oftast rör det sig om personer som sköter sin ekonomi som kommer få erbjudanden om lägre avgifter på pensionslösningar och lägre kostnader på kapitalförvaltningstjänster eller bolån. De med god ekonomi kommer via sin eller sin familjs data kunna visa för banken att de utgör en lägre risk än genomsnittskunden, vilket berättigar till ett mindre marginalpåslag. Några avtal med storbankerna har dock ännu inte skrivits.

– Vi vill ha datan först så att vi kan få till riktigt bra villkor och priser för grupper av våra användare med olika ekonomisk karaktäristik. Annars kommer vi inte kunna få tillräckligt attraktiva villkor så att våra användare verkligen själva kan behålla värdet av sin personliga data, säger Peter Montgomery.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons