Monalotte Theorell Christofferson valdes till ny ordförande för svenska riskkapitalföreningen, SVCA, för ett år sedan och har nyligen omvalts. Foto: SVCA.
Monalotte Theorell Christofferson valdes till ny ordförande för svenska riskkapitalföreningen, SVCA, för ett år sedan och har nyligen omvalts. Foto: SVCA.
Rättstvist

Riskkapitalföreningens ordförande får hård kritik

Svenska Riskkapitalföreningens – SVCA:s – ordförande Monalotte Theorell Christofferson anklagas för påhittade styrelsemöten och falska styrelseprotokoll. Hon riskerar nu en skadeståndsprocess.

Uppdaterad 2020-06-24
Publicerad 2020-06-24

Anklagelserna mot Monalotte Theorell Christofferson kommer från styrelsen i ett bolag som hon var ordförande i fram till sommaren 2019, Fanwei Holding, skriver Svenska Dagbladet, Svd.

Kritiken är hård i bolagets nyutkomna årsredovisning. Bolaget anser exempelvis att Monalotte Theorell Christofferson har mörkat för styrelsen vilka problem bolaget hade.

– Vi har försökt få kontakt med Monalotte Theorell Christofferson sedan i februari. Vi vill ge henne en möjlighet att förklara sig. Men hon har inte velat svara på våra frågor, säger Peter Agardh till Svd.

Han är styrelseledamot i Fanwei Holdning och dessutom delägare i Agenta, ett bolag som erbjuder finansiell rådgivning till kommuner, myndigheter och stora svenska institutioner.

Fanwei Holdnings revisor Christer Eriksson konstaterar vidare i revisionsberättelsen att det finns indikationer på att värderingen av värdepappersinnehaven i föregående års bokslut var felaktigt. 

Han avstyrker ansvarsfrieht för tiden den 1 januari 2019 till den 5 augusti 2019, även med motiveringen att det är anmärkningsvärt att ordföranden under perioden inte har försäkrat sig om att hela styrelsen hölls underrrätade om utvecklingen i bolaget.

I ett mejl till Svd avvisar Monalotte Theorell Christofferson alla de anklagelser som riktas mot henne. 

Framför allt handlar historien om konkursen i det riskkapitalägda tv-bolaget Zenterio. Fanwei Holdning var ett ägarbolag vars enda tillgångar var aktier i Zenterio. Upplägget är vanligt i riskkapitalbolag, skriver SvD. Monalotte Theorell Christofferson var vd i riskkapitalbolaget Scope som ägde Zenterio via holdningbolag. 
 

Platsannonser

Logga in