Axentia levererar bland annat visningssystem för bussar. Foto: Axentia.
Axentia levererar bland annat visningssystem för bussar. Foto: Axentia.
Riskkapital

Riskkapitalbolaget Adelis blir majoritetsägare i svenskt teknikbolag

Linköpingsbolaget Axentia Technologies – som levererar teknikprodukter för kollektivtrafik – får nya huvudägare när det svenska riskkapitalbolaget Adelis går in i företaget.

Uppdaterad 2020-07-07
Publicerad 2020-07-06

Adelis köper in sig till strax över 50 procent i Axentia Technologies. 

– Bolaget har en stark position i Norden. Nu vill det växa utanför Norden, i Europa. Vi ser att de har fantastiska produkter som säljer i hela världen, säger Jacob Frandsen vid Adelis Equity Partners.

Det är närmare bestämt Adelis Equity Partners Fund II som investerar i Axentia. Det handlar inte bara om en investering utan också om vad Adelis kallar ett partnerskap med Axentias ledning. 

– Exakt hur det ska se ut får vi värdera löpande under hösten, vi ska prata mer om det med ledningen.

Hur länge kommer ni att vara engagerade?
– Jag vet inte hur länge. Vi har lagt en vision tillsammans med mangement, säger Jacob Frandsen.

Axentia är en leverantör av uppkopplade energieffektiva bildskärmar och relaterad mjukvara till kollektivtrafikoperatörer. Bolagets produkter och mjukvarutjänster ska ha utvecklats under flera decennier av dess forsknings- och utvecklingsteam. Dess kompetens kommer ursprungligen från utveckling av militära kommunikationssystem i Sverige. 

Bolaget har omkring 100 kunder och fokuserar på att ytterligare förstärka sin produktutveckling och accelerera sin expansion utomlands.

Grundarna och ledningen förblir stora ägare i bolaget. 

Enligt den senaste årsredovisningen, för 2019, hade bolaget 20 anställda. Omsättningen var 67,3 miljoner kronor 2019, upp något från de 61 miljoner kronorna 2018. Bolaget gjorde en vinst på 14,6 miljoner kronor 2019, ned från 20,7 miljoner kronor för 2018. 

Företaget har sitt kontor i forskningsbyn Mjärdevi Science Park i Linköping.

Platsannonser