Morgonsvepet

Riskkapitalbolag stänger miljardfond

Summa Equity stänger fond på 6,5 miljarder kronor, Bank of America tar över investment banking från Merrill Lynch och Stefan Ingves uttalar sig om penningtvättsskandalerna. Det är en del av innehållet i tisdagens nyhetssvep.

Uppdaterad 2019-02-26
Publicerad 2019-02-26

Summa Equity stänger fond på 6,5 miljarder kronor
FONDER: Summa Equity stänger sin andra fond på 6,5 miljarder kronor. Hittills har kapital från den nya fonden bara gått till svenska Infobric, ett företag som arbetar för säker inpassering på byggarbetsplatser, enligt Dagens Industri.
Det är två år sedan Summa Equitys första private equity-fond lanserades. Totalt har riskkapitalbolaget investeringsåtaganden på 11 miljarder kronor, motsvarande 1 miljard euro. 
“Vi är nya på marknaden. Få andra har hämtat så mycket pengar på så kort tid. Det visar att investerare i allt högre utsträckning förstår att företag med lösningar på miljömässiga och sociala problem kommer att ha starkare tillväxt och högre avkastning”, säger Reynir Indahl. 
Summa Equity investerar i små och medelstora företag från Norden, med fokus på att lösa globala utmaningar knutna till resurseffektivitet, demografi eller teknologi. Summa fEquity var först ut att koppla sina investeringar till FN:s globala hållbarhetsmål då man drog i gång verksamheten 2016. 
I fjol låg tillväxten i bolaget på över 80 procent, enligt DI.

Ingves: bankskandalerna har varit skadliga
BANK: Riksbankschefen Stefan Ingves anser att de nordiska och baltiska staterna måste göra mer för att förhindra penningtvätt. Enligt riksbankschefen har ländernas anseenden skadats efter de senaste bankskandalerna.
– Vi har en gemensam hemläxa att göra i Norden och Baltikum när det gäller dessa ärenden, säger han.

Bank of America tar över investment banking från Merrill Lynch
BANK: Merrill Lynch ägare Bank of America står redo att göra en del förändringar i den 100-åriga banken, enligt Financial Times. Dels kommer varumärket kortas ned till kort och gott: ”Merrill”. En del av bankens verksamheter, investment Banking och trading, kommer ligga under varumärket Bank of America. Bank of Americas förmögenhetsförvaltning kommer däremot ligga under varumärket Merrill.

Konflikt om Saudi kan slå mot Gripen
GRIPEN: En konflikt mellan Storbritannien och Tyskland om huruvida man bör exportera vapen till Saudiarabien eller inte har blossat upp, skriver SvD Näringsliv. Efter mordet på den regimkritiska saudiska journalisten Jamal Khashoggi har Tyskland sagt nej till ny export av försvarsmateriel till Saudiarabien. Detta innebär problem för brittiska BAE Systems som har ansvaret för att leverera reservdelar och annan utrustning till de stridsflygplan, 72 stycken Eurofighter, som såldes till Saudiarabien för tio år sedan. Britterna har å sin sida kommit överens med Saudiarabien om att sälja ytterligare 48 Eurofighter, en affär som nu blir osäker. Enligt SvD Näringsliv kan den splittrade synen i Europa också påverka ett annat stort försvarsindustriprojekt. Storbritannien vill nämligen ta fram ett nytt stridsflygplan och hoppas få med sig Sverige och Saab. Ur svenskt perspektiv handlar det om en möjlig efterträdare till Gripen.

Huawei kan få en stor roll i den svenska 5G-utbyggnaden
IT: Mobiloperatörerna i Sverige är beroende av spionanklagade Huaweis utrustning, skriver Dagens Nyheter.
Den kinesiska telekomjätten kan bli en stor aktör när 5G-utrullningen påbörjas i Sverige. Tre, Telenor och Tele2 är på väg att inleda upphandlingar och inget av företagen vill utesluta Huawei.
– Huawei har kommit in som en utmanare och kraftigt pressat priserna, vilket i slutändan gynnar konsumenten, säger Tele2:s kommunikationschef Viktor Wallström till DN.

Ökat utbud av nyproducerade bostadsrätter i januari
FASTIGHETER: SBAB har med hjälp av siffror från Booli jämfört utbudet på bostadsrättsmarknaden i januari i år med samma period förra året. Resultatet visar att det finns fler bostadsrätter till salu på nyproduktionsmarknaden i år jämfört med förra året. Förra året fanns det totalt 19 016 nyproducerade bostadsrätter till salu i Sverige, i år fanns det 20 815. 67 procent av det totala utbudet av nyproducerade bostadsrätter var till salu i landets tre storstadsregioner. Det är en minskning sedan samma tid förra året då 71 procent av alla nyproducerade bostadsrätter till salu fanns i storstadsregionerna.
Däremot har utbudet av begagnade bostadsrätter till salu minskat. Förra året fanns det 19 753 begagnade bostadsrätter till salu i januari. I år fanns det 18 222.

”Svenska kronan är undervärderad”
VALUTA: Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman uppger att den svenska kronan är under värderad och borde kunna bli 5-10 procent starkare på längre sikt. detta säger hon i EFN:s program #Uppesittarkväll.
– Kronan är svag, så mycket kan man konstatera. den har överraskat oss alla genom att vara så svag, säger hon i programmet.

Lööf vill slopa ränteavdraget och sänka inkomstskatterna
SKATTER: Centerpartiet är redo att slopa ränteavdraget men inte att höja skatten på kapital, skriver TT. Annie Lööf säger i en intervju att partiet inte går med på en återinförd arvs- och gåvoskatt eller att det blir någon förmögenhetsskatt.
Skatteöversynen handlar om ”att få ett skattesystem som håller i hop”, enligt Annie Lööf.
– Om man till exempel ska göra förändringar av ränteavdragen så behöver man ju också göra förändringar på inkomstskattesidan så att det inte drabbar hushållen, säger hon till TT.
Annie Lööf nämner en höjd brytpunkt för statlig skatt och högre jobbskatteavdrag.

Platsannonser