Finans Nyhet

Riskkapitalbolag investerar i advokatbyrå

Publicerad

Riskkapitalbolaget Palamon Capital Partners som står bakom Espresso House i Sverige blir majoritetsägare i en advokatfirma.

Med pengar från riskkapitalbolaget Palamon Capital Partners ska advokatfirman QualitySolicitors i första hand satsa på marknadsföring. Därefter är tanken att expandera kraftigt inom det närmsta året, bland annat genom fler förvärv, rapporterar Legal Week.

Affären tillkännages strax efter det att Storbritanniens The Legal Services Act har gått igenom, vilket tillåter andra än advokater att bli delägare i en advokatfirma. De största brittiska byråerna har dock visat sig ointresserade av att ta in kapital utifrån. Lisa Göransson från Allen & Overy säger till Realtid att The Legal Services Act inte är relevant för byrån:

– Det kan vara av intresse för de som behöver anskaffa kapital men vår storlek innebär att vi har tillgång till allt kapital vi behöver. Om vi vill genomföra något projekt har vi möjlighet att finansiera det själv.

Annons

Palamon Capital Partners, som förvärvade Espresso House 2006, är ett oberoende privat riskkapitalbolag som grundades 1999 och som är inriktat på att tillhandahålla kapital till europeiska tillväxtbolag. Bolaget säger sig vara inriktat på investeringar i företag där bolagets erfarna medarbetare kan erbjuda strategisk vägledning och bidra till att bygga upp stora värden. Bolaget förvaltar Palamon European Equity och Palamon European Equity II, på tillsammans 1,1 miljarder euro.

– Vi valde att gå vidare med Palamon på grund av deras goda rykte och sina erfarenheter från tidigare investeringar i professionella tjänster, säger QualitySolicitors vd Craig Holt till Legal Week.

På den svenska marknaden har Mannheimer Swartling haft Palamon Capital Partners som klient. Bland annat tidigare i höstas, då riskkapitalbolaget förvärvade en majoritetspost i Eneas Energy AS från en grupp privata investerare.

Annons

Så satsar Palamon Capital Partners:

Annons