Finans Nyhet

Riskerar minst fem års fängelse

Publicerad
Uppdaterad

UPPDATERAD Åklagare Sari Halme kräver ett långt fängelsestraff och maximalt näringsförbud för ekobrottsåtalade Hans Viklund. ”Ett ihåligt åtal”, kontrar försvaret.

Sara Johansson

Bedrägerirättegången som avslutas i dag i Stockholms tingsrätt innehåller det mesta man kan förvänta sig av en kriminalroman. Falska identiteter, lögner, mordförsök, kärleksdraman och miljontals kronor som svindlats från flera drabbade.

De åtalade är den tidigare bedrägeridömda Hans Viklund, hans kompanjon Magnus Persson och advokaten Kimmo Tihinen. Alla nekar till brottsanklagelserna och säger sig ha blivit lurade av varandra.

Hans Viklund beskrivs av flera vittnen som hjärnan bakom affärerna. Han sitter sedan åtta månader häktad och förs in i rättssalen av tre vakter.

Annons

Hjärnan bakom affärerna

Magnus Persson är en stor karl och syns i mängden av advokater, åklagare och biträden när han stegar in i rättssalen. Kimmo Tihinen däremot smälter in bland de kostymklädda och smyger in obemärkt.

Rättegångsdagen, som är den sista i en långdragen process, inleds med åklagare Sari Halmes slutplädering.

Åtalen handlar om ett flertal bolag i två koncerner som styrts av Hans Viklund och Magnus Persson. Bolagen har, enligt åklagaren, hela tiden varit tomma och haft som enda funktion att verka som brottsverktyg.

Annons

Utåt sett har bolagen haft tillgångar värderade till miljontals kronor. Hans Viklund och Magnus Persson har använt sig av bolagen för att ta lån och krediter till bland annat lyxlägenheter och bilar.

Ingen verksamhet

Syftet med bolagen har aldrig varit att bedriva någon verksamhet, hävdar åklagaren.

– Trots att bolagen inte har några finanser så drar företrädarna på sig flera kostnader. Viklund har inte gjort försök att finna finansiärer. Inte heller har Persson försökt att få tag på finansiärer. Han har påstått att det är Hans Viklunds uppgift, säger Sari Halme.

Annons

Hans Viklund och Magnus Persson har försvarat sig och hävdar att de båda två under den aktuella perioden lidit av psykisk ohälsa på grund av mordförsök och smutskastning. De har helt enkelt inte orkat bedriva någon verksamhet.

Deras ambition har varit att bedriva ett skolprojekt som var värderats till 68 miljoner kronor och ett it-projekt som också värderats i mångmiljonklassen.

Motstridiga uppgifter

Men åklagaren är inte övertygad och hänvisar till att duon har kommit med motstridiga uppgifter i förhören, hon kallar dem för osanningar.

I sin slutplädering räknar Sari Halme upp ett flertal fakturor som bokförts som tillgångar i bolagen. Fakturorna är ställda till bolag som Volvo, Siemens, Ericsson, Scania, Biovitrum och Computer Sciences. Det totala beloppet går upp till 2,5 miljoner kronor. Ekobrottsmyndigheten har kontaktat företagen som svarat att man inte känner till dessa fakturor.

– Det får bedömas som så att det är osannolikt att dessa stor bolag har en sådan oordning att de inte skulle hålla koll på debet och kredit under den här perioden. De här aktuella fakturorna har enbart upprättats för att utnyttjas vid belåningar vid banken och att tas upp i bokföringen, säger Sari Halme.

Åtalet innehåller sammanlagt 27 punkter. Åklagaren Sari Halme menar att brotten skett systematiskt och har pågått sedan 2005 till dess att Hans Viklund greps i oktober 2010 i en bil som påstås vara stulen.

Maximalt näringsförbud

Åklagaren anser att Hans Viklund borde dömas till minst fem års fängelse och få näringsförbud i 10 år.

– Hans Viklund ska plockas från banan. Han ska få det längsta näringsförbudet man kan få, 10 år, säger hon.

Till dess att tingsrätten har kommit med sin dom yrkar hon att Hans Viklund ska stanna i häktet. Hon menar att det finns en uppenbar flyktfara eftersom myndigheterna tidigare haft svårt att nå honom. Han har uppgett att han är bosatt på en adress i London.

Åklagare Sari Halme går inte in på hur många år hon anser att Magnus Persson ska sitta i fängelset, därmot menar hon att han ska ha ett flerårigt straff.

Advokat Kimmo Tihinen, som endast är åtalad på en punkt, grovt bokföringsbrott, ska dömas till villkorligt och böter, anser hon, och menar att man ska ta hänsyn till att han troligtvis kommer få svårt att behålla sin advokattitel.

”En fingerborg med bevisning”

Efter åklagare Sari Halmes tre timmar långa plädering är det dags för Hans Viklund att försvara sig. Hans ombud, advokat Gustaf Ljungström går till hård attack mot åklagarens beskyllningar mot hans klient. Han kallar åtalet för substanslöst och konstruerat.

Han hänvisar till åklagarens slutkläm där hon drog en retorisk metafor.

– Åklagaren talar om en skål med tomma påståenden. Den metaforen slår tillbaka på åklagaren själv. Jag påstår att åklagaren har en hink med tomma påståenden och bredvid står en fingerborg med bevisning, inleder Gustaf Ljungström sin plädering.

Han pekar på att beviskraven är och ska vara väldigt höga i brottsmål. De tilltalades uppgifter är sanna så länge som åklagaren inte kan bevisa något annat.

– Man väljer att inte lyssna på oss, man struntar i att lyssna för att man har sin uppfattning klar. Man väljer att skapa tvivel kring Hans Viklund som person och på så sätt kasta en skugga över hans bolagssfär. Vi sitter här med ett ihåligt åtal, säger Gustaf Ljungström.

Utredare beskylls för spekulationer

Under rättsprocessens gång har Hans Viklund hävdat att hans exfru ligger bakom Ekobrottsmyndighetens brottsutredning. Men nu uppger advokaten att man kan ha haft fel. Det är utredaren som är ”okunnig och duktig att spekulera”.

I utredningen har man beslagtagit över 50.000 dokument, uppger advokaten, och pratat med massvis med vittnen som alla haft något negativt att säga om Hans Viklund. Av dessa vittnesmål har EBM skapat sig en uppfattning om Hans Viklund och skapat en hypotes som inte stämmer, menar han.

– Man kan säga en hel del om Hans Viklund som affärsman. Han kan vara tuff och hård och trampa folk på tårna, men det är inte brottsligt. Det åklagaren har gjort är att angripa honom som person och inte mot sakfrågan. Åtalet håller inte, min bestämda åsikt är att 95 procent av detta ska ogillas. Sedan får rätten bedöma när det gäller bokföringsbrottet, säger Gustaf Ljungström.

”En övertro på Viklunds förmåga”

Även Magnus Perssons försvarare, Ingegerd Ek, kritiserar åklagare Sari Halme för ett ”ofullständigt” åtal och ”slarviga” gärningsbeskrivningar.

Hon menar att även om Magnus Perssons och Hans Viklunds beskrivningar av händelseförloppen låter osannolika behöver det inte betyda att de är osanna.

– Åklagaren har tagit av sig de objektiva glasögonen och jobbat efter en hypotes, säger Ingegerd Ek.

Hon menar att det sannolikt kan vara så att Magnus Persson är en del i Hans Viklunds brottsplan. Det faktumet att Magnus Persson har förlorat 5,5 miljoner kronor i bolagsaffärerna med Hans Viklund tyder på att han aldrig haft något uppsåt att begå något brott menar Ingegerd Ek.

– I Magnus Perssons värld är de kumpaner i affärer och inte i brott. Han har i den tron satsat ordentligt i hopp om at det ska ge stora intäkter och att få utveckla sina idéer inom sina områden, säger hon och fortsätter:

– Han har haft en övertro på Viklunds förmåga för affärer och skaffa investorer men det ska han inte straffas för.

Ingegerd Ek anser att rätten i sin dom ska beakta att Magnus Persson inte haft någon vinnig eller undanhållit några intäkter. Magnus Persson har därför samtyckt till samhällstjänst vid en fällande dom, men näringsförbud vill han inte godta.

Likvidator åtalad

Åklagaren har även åtalat Kimmo Tihinen för att han som likvidator inte har noterat det uppblåsta värdet på aktierna, 68 miljoner kronor, i koncernbolaget Stockholms Enskilda kapitalförvaltning.

Försvarsadvokat Staffan Bergqvist menar att hans klient inte kan straffas för detta. Han menar att åklagaren inte har kunnat bevisa att Kimo Tihinen talar osanning när han säger att han trott på hans Viklund och Magnus Persson.

Staffan Bergkvist hänvisar även till ett antal domar som säger att ett bokföringsbrott som Tihinen är åtalad för inte är fullbordat förrän bokslutet har fastställts av bolagets stämma.

– Kimmo Tihinen ansvarar inte för värderingen eftersom det är en ägarfråga. Det är ägarna som fastställer bokslutet, säger Staffan Bergkvsit.

Tingsrättens dom faller den 13 juli. Hans Viklund får stanna kvar i häktet i väntan på domen.

Annons