Affärsänglarna Jane Walerud och Carl Silbersky.
Fintech

"Risken för global recession är 50 procent"

I USA värderas flera större techbolag ned. Men svenska affärsänglarna Jane Walerud och Carl Silbersky ser inga tecken på en bubbla. "Det finns otroligt många bra bolag i Sverige."

Uppdaterad 2016-04-04
Publicerad 2016-04-01

Finansjätten Fidelity Investments har gått in stort i en rad techstartups. De senaste två månaderna har Fidelity dock skrivit ned värdet på Cloudera och Dropbox med hela 38 respektive 20 procent, enligt Financial Times.

Även Snapchat, Nutanix, Delphis, Cloudflare och Appirio har värderats ned, liksom Twitter, Linkedin och Salesforce. Amerikanska investerare har också blivit mer skeptiska till startups i allmänhet och tech i synnerhet. Och inget techbolag har börsnoterats i USA hittills i år.

Hur ser det då ut i Sverige? Enligt Malmöbaserade affärsängeln Carls Silbersky är svenska techbolag med hög tillväxt inte övervärderade. Han tillhör ett kluster av affärsänglar i Skåne med investeringskapacitet på ett par hundra miljoner kronor.

–  Det finns otroligt många bra företag i Sverige. Är till exempel Klarna övervärderat? Nej. Jag tror inte folk förstår hur bra det bolaget är, säger Carl Silbersky som bland annat har Mionix, Mapillary, Brisk.io och Safesolutions i sin portfölj.

Han ser inte några som helst tecken på en bubbla – varken i Sverige eller övriga Europa. I USA tar investerarna dock större risker, enligt Silbersky.

– Under boom-åren 2012-2015 i Silicon Valley var inställningen i stil med "hej jag ska bygga golfbilar som ska köras på planeten mars" och "ja, det låter intressant hur många miljarder tänker du resa i finansering?", säger han.

Men Carl Silbersky menar att det inte är något större problem på sikt. Orsak: De flesta branscher blir för eller senare "disruptade" av techbolag och en utslagning på bred front uteblir därmed.

Han får medhåll av Jane Walerud som brukar beskrivas som en av Sveriges tyngsta affärsänglar och som bland annat gjort framgångsrika investeringar i Klarna, Lensway och Tobii.  

– Techbranschen är högst välmående. Men risken för global recession är 50 procent som jag ser det, vilket är extra problematiskt med tanke på att vi har minusränta. Det finns inte mycket att sätta emot längre för riksbankerna. Men jag tror inte att en eventuell nedgång slår hårdare mot tech än mot andra branscher, säger Jane Walerud.

Däremot sätter investerare inte sällan högre pris på risk när ekonomin går dåligt, enligt Walerud. Startups som står utan stadig kassa bör därför skaffa löpande intäkter, alternativt få kunder att finansiera produktutvecklingen, säger hon.

Ser du några likheter mellan dagens techyra och dotcom-eran på 90-talet?

– Liksom då är det mycket entusiasm med ständiga mingelkvällar för entreprenörer som samtidigt lägger i snitt 70 timmar i veckan på sina nystartade bolag, säger Jane Walerud.

Men förutsättningarna är samtidigt helt annorlund i dag. Dels finns det betydligt fler startups, vilket ökar riskspridningen.

Samtidigt är entreprenörerna fler än någonsin och det är lättare att hitta affärspartners samt att ta in pengar via olika crowdfundingtjänster. Regelverk har också ändrats och modifierats till nystartade bolags fördel, anser Walerud.

Silbersky håller med och menar att det på 90-talet inte fanns någon substans i många av de affärsidéer som det investerades i då.

– Men idag har varenda person en mobil i handen och idéerna från den tiden kan förverkligas, säger han.

Det tittar affärsänglarna på när de investerar

 

Jane Walerud:

– Produktidéen och bolagets vision. Det är oerhört viktigt att grundarteamet är bra och att det står pall för alla påfrestningar som det innebär att ha en startup tillsammans.

– Att titta på intäktsmodeller är också viktigt, liksom att titta på inträdesbarriären, det vill säga att om bolaget börjat gå bra så ska ingen annan kunna kopiera dess produkt eller koncept. Det kan handla om att ta patent, ha bra kundrelationer eller tekniskt försprång som gör att konkurrenter inte hinner ifatt.


Carl Silbersky:

– Du måste gilla produkten och teamet.

– Ett patent kan ju öka trovärdigheten och äktheten men det är inte en grund för att jag ska investera i ett bolag. Det är mycket mer intressant om personen har en väldigt djup kunskap om en viss teknisk domän eller en specifik bransch som ger en fördel och ger att man kan attrahera många användare på kort tid.

Fortsatt stora investeringar i startups

Preliminär data från Dow Jones Venture Source visar att ameikanska riskkapitalbolag inte investerat så mycket pengar under första kvartalet 2016 som under dotcom-eran i slutet av 90-talet.

Det pumpas fortfarande stora summor riskkapital in i startups. Förra året satsades totalt 58,8 miljarder dollar på nystartade bolag i USA – den näst högra nivån senaste 20 åren. Det visar en rapport från PwC och National Venture Capital Association.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in