Mathias Sundin (L) drev värdens första valkampanj 2014 som enbart tog emot donationer i bitcoin. Nu kliver han själv in i bitcoinbranschen genom Btcx.
Digitalisering

Riksdagsledamot tar över ordförandeklubban i bitcoinföretaget Btcx

Riksdagsledamoten Mathias Sundin (L) har utsetts till styrelseordförande i Sveriges första och största bitcoinföretag, bitcoinväxlaren Btcx – Bitcoin Exchange. Nu planerar bolaget för att  expandera internationellt och ta in externt kapital på vägen ut i Europa.

Uppdaterad 2017-05-19
Publicerad 2017-05-19

Mathias Sundin sitter till vardags på riksdagens Östgötabänk för liberalerna och är partiets skattepolitiska talesperson. Han har gjort sig känd som en politiker som fokuserat på att driva frågor om digitalisering, digital utveckling och framväxten av nya tekniker.

Han är också den första politikern i världen som drivit en politisk kampanj byggd på donationer i enbart bitcoin, vilket han gjorde i valrörelsen 2014.

Bitcoin Exchange siktar nu på att expandera internationellt och att ta in externt kapital. Det är ett företag som fungerar som bitcoinväxlare, alltså ett företag som växlar kronor till den virtuella valutan, eller digitala kryptovalutan, bitcoin, och vice versa. Men företaget erbjuder också tjänster som  bitcoinplånbok och expressbetalningar.

Hur ser du på din roll i Btcx?

– Jag kommer vara styrelseordförande och leda arbetet i styrelsen när vi ska expandera internationellt. Det regelbundna styrelsearbetet tar inte så mycket tid, några timmar i månaden. Det är ett väl fungerande företag som rullat på i några år, säger Mathias Sundin.

– Det finns en mängd spännande startups, där många av dem växer snabbt. Men till skillnad från många andra går vi med vinst. Och vi gör det inom ett område som jag tycker är det mest spännande som växt fram på senare tid, bitcoin och blockchain.

Den virtuella valutan bitcoin är het. Samtidigt som intervjun med Sundin genomförs dyker en rubrik upp i flödet: Bitcoin tar klivet över 1.900 dollar och är uppe på ny rekordnivå.

Kan du specificera några ekonomiska resultat för Btcx?

– De senaste månaderna har vi börjat gå med vinst. Vi har legat plus minus noll tidigare, men nu börjar det synas en tydlig vinst.

Vad har ni för expansionsplaner?

– Jag kan inte i det här läget gå ut exakt med vilka länder vi ska expandera i, och med hur mycket, men det blir sannolikt några europeiska länder i ett inledande skede. Det är viktigt att expansionen inte blir för snabb så att vi bränner oss.

Hänger den svenska lagstiftningen med i den digitala revolutionen?

– Om vi pratar bitcoin så är det inget särskilt som behöver göras. I den här nya rollen kommer jag prata mindre om de politiska aspekterna av bitcoin.

– Men jag vill samtidigt vara med och från det politiska perspektivet visa vad bitcoin är. Nu har många aktörer inom bankvärlden förstått att blockchain ska välkomnas istället för att motarbetas, och det välkomnar jag. Som liberal gillar jag blockchain utifrån perspektivet att det ger makt till individer och inte enbart till centrala institutioner.

När Sundins ordförandeuppdrag i Btcx blev känt avlossade hans partivän, professorn i nationalekonomi och den före detta riksdagsledamoten Carl B Hamilton, en rejäl salva i en kommentar på Facebook:

“Galet! Må du aldrig komma i närheten av Sveriges Riksbank. Omdömeslöst om man sitter i finansutskottets tycker jag. Saknar Lender of last resort, det vill säga är riskfyllt med okänd risk, och används dessutom för att tvätta skattesmitning och kriminella transaktioner. God natt”, skrev Hamilton.

Ordförande Sundin föreslår att ekonomen Hamilton läser Economist.

Hur ser du på hans kritik?

– Jag kände väl att det där var ett argument från 2011 om hur konstigt bitcoin är. Hösten 2015 hade tidningen Economist ett omslag på vilket det stod The trust machine - How the technology behind bitcoin could change the world. Jag uppmanar Carl B Hamilton att läsa det numret.

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in