Finans Nyhet

Riksdagen har röstat bort Löfven

Statsminister Stefan Löfven kommer nu leda en övergångsregering.
Publicerad

(Uppdaterad) Riksdagen har genomfört statsministeromröstningen och som ett resultat av den avgår regeringen Löfven, men sitter kvar som övergångsregering. Omröstningen är starten för det komplicerade arbetet med att bilda en ny regering.

Med röstsiffrorna 204 mot Löfven och 142 för Löfven har riksdagen röstat bort statsministern och den rödgröna regeringen.

Som en direkt följd av omröstningen tar nu den nyvalda talmannen Andreas Norlén (M) vid och leder samtal med partiledarna och de tre vice talmännen om hur en ny regering kan se ut, och hur den kan få stöd i riksdagen.

När talmannen så småningom lägger fram förslaget på ny statsminister uppger han samtidigt vilka partier som ska ingå i regeringen. Sedan röstar riksdagen om detta. Om förslaget inte går igenom gör talmannen ett nytt försök. Talmannen kan lägga fram sammanlagt fyra förslag. Godkänns inget av dem kommer därefter ett extraval hållas.

Annons

Det finns ingen utsatt tidsgräns för hur lång tid talmannens arbete med att hitta en ny statsminister och regering som kan få stöd i riksdagen får ta.

På torsdag kommer talmannen Andreas Norlén att inleda samtal med företrädare för riksdagens partigrupper, det som kallas för talmansrundor.

På en presskonferens direkt efter omröstningen kommenterar Stefan Löfven det uppkomna läget och avfärdar ånyo tanken på att Socialdemokraterna skulle kunna stödja en Alliansregering. Han säger också att svenska folket förtjänar ett gemensamt ansvarstagande.

Annons

– Alla vet att Socialdemokraterna aldrig kommer bli ett stödparti till en Alliansregering, av ett väldigt enkelt skäl. Det skulle etablera en odemokratisk och ologisk praxis, som innebär att det borgerliga blocket ska reagera oavsett om det är större eller mindre, säger han.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger i sin tur efter omröstningen att läget är komplicerat.

– Det är en parlamentarisk tid som är komplicerad. Jag kommer göra allt jag kan för att få så breda överenskommelser som möjligt.

Annons

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) förklarar hur hon ser på situationen.

– Nu är det dags för blocköverskridande samtal för hur vi ska kunna bilda en nya regering, säger Lövin, och tillägger att det inte kan vara så att det mindre blocket ska reagera med stöd från det större blocket.

När Löfven blivit bortröstad kommer han att leda en övergångsregering i väntan på att en ny ska tillträda.

Den regeringen har i princip samma befogenheter som en vanlig regering, men i praktiken tas bara beslut i sådana ärenden som är pågående sedan tidigare och kräver löpande administrativa beslut. Det innebär också att den inte tar några politiska initiativ till nya förslag, reformer eller liknande.

Annons