Morgonsvepet

Riksbanken testar e-kronan

Morgonsvepet måndag: Riksbanken testar e-kronan, Electrolux vinstvarnar, Stendörrens ordförande lämnar och SSM överens med ägare av obligationslån.

 

Uppdaterad 2019-12-16
Publicerad 2019-12-16

Riksbanken testar e-kronan 
Riksbanken meddelade i dag att man har skrivit ett avtal med Accenture. Konsultbolaget ska ta fram en plattform för att kunna testa e-kronan, inom ramen för ett pilotprojekt.
”Under e-kronapilotens första år ska en teknisk plattform utvecklas med användargränssnitt som bland annat gör det möjligt att betala med e-kronor från en mobiltelefon, ett kort och en klocka”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Eluctrolux vinstvarnar
Electrolux går ut med en vinstvarning under söndagskvällen. Det är verksamheten i Nordamerika och bygget av en ny kylskåpsfabrik i South Carolina som tynger med kostnader som blivit högre än väntat, enligt ett pressmeddelande.
Tidigare har beräkningen varit att den nordamerikanska verksamhetens rörelseresultat under det fjärde kvartalet kommer att belastas med 25 miljoner dollar. Den prognosen skruvas nu upp till minus 70 miljoner dollar.

Stendörrens ordförande lämnar
Seth Lieberman avböjer att bli omvald som styrelseordförande för Stendörren Fastigheter för 2020. Han kvarstannar däremot, förutsatt att stämman beslutar det, som ledamot av styrelsen.
Det framgår av ett pressmeddelande.

Rollén säljer mer än hälften av innehav i Hexagon
Hexagons vd Ola Rollén sålde under torsdagen 300 000 aktier i bolaget. Orsaken är ”privatekonomiska skäl.” Det framgår av ett pressmeddelande.
Efter försäljningen har han 286 900 aktier i Hexagon.

SSM överens med ägare av obligationslån
Bostadsutvecklaren SSM har kommit överens med en majoritet av ägarna till bolagets utestående obligationslån på 400 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.
Överenskommelsen betyder att lånet förlängs till 2022 med oförändrad ränta. SSM har förbundit sig att amortera 100 miljoner kronor senast i maj 2020 och därefter minst 75 miljoner kronor halvårsvis, fram till och med 2022, samt inte lämna utdelning till dess att obligationslånet är återbetalat.

USA och Kina ska skriva på avtal efter nyår 
USA och Kina siktar på att kunna slutgiltigt underteckna handelsavtalets första del den första veckan i januari, säger handelsrepresentant Robert Lighthizer enligt CNBC.
Under fredagen sa han även att USA har fått ett två år långt åtagande från Kina om köp av amerikanska jordbruksvaror.

Vietnam höjer BNP med 25 procent
Vietnam justerar upp sin bruttonationalprodukt för åren 2010–2017 med strax över 25 procent. Det skriver Reuters.
Enligt nyhetsbyrån är bakgrunden till justeringen att landet har förändrat sina räknemetoder så att de blir mer jämförbara med andra länders.
Vietnams ekonomi uppges därmed vara 935 000 miljarder dong, motsvarande omkring 400 miljarder kronor, större per år, skriver TT.

Stordalen får skattesmäll på 161 miljoner kronor
Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen plockade under åren 2015–2017 ut närmare en halv miljard norska kronor i utdelning från sitt holdingbolag Strawberry Fields – pengar som han ansåg var skattefria. Norska skattemyndigheter håller inte med och nu krävs han på 161 miljoner kronor i skatt. Det rapporterar Dagens Næringsliv.

Beslutet om utsläppshandel skjuts fram
Klimatmötet i Madrid kommer inte överens i mötets nyckelfråga om framtida utsläppshandel, rapporterar DN och SvD. Det beslutet skjuts i stället fram till nästa års klimatmöte i Glasgow i Skottland.
I styrdokumentet finns bland annat den punkt som EU och Sverige har kämpat hårt för – att ländernas klimatlöften (NDC) ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas, skriver TT.

Prime Living fyller på kassan med försäljning
Prime Livings dotterbolag Prime Living Sandyford Limited ingick sent på fredagskvällen ett avtal om försäljning av fastighet i Sandyford, Dublin i Irland till Atlas Limited Partnership för en köpeskilling om 18 500 000 EUR, vilket motsvarar 193 276 900 kronor. Köpeskillingen ska betalas av ALP vid tillträdet den 20 december.
– Försäljningen av Sandyford är en viktig händelse för oss och en förutsättning för implementeringen av vår rekapitaliseringsplan, säger Prime Livings vd Lars Wikström i en skriftlig kommentar.

Nynas har beviljats företagsrekonstruktion
Sent på fredagseftermiddagen kom beskedet att oljebolaget Nynas ansökt om och beviljats företagsrekonstruktion.
Det var enligt Nynas när bankerna drog in lånen som det inte gick längre gick att fortsätta driften utan den akuta krisen var ett faktum och tvingade bolaget att ansöka om en rekonstruktion.  Enligt DI finns alla de svenska storbankerna Swedbank, Handelsbanken och SEB liksom bland andra Nordea och Danske Bank med på listan över borgenärer. Totalt uppgår skulderna till 12,3 miljarder kronor, enligt Nynas ansökan om rekonstruktion. Och enligt flera experter på obeståndsprocesser som Di har talat med handlar det därmed om en av de största företagsrekonstruktionerna hittills i Sverige. 

Skistar frångår riktlinjer - Årjes får fallskärm
Mats Årjes meddelade i våras att han slutar som vd för skidanläggningsföretaget efter 17 år på posten. Enligt Skistars riktlinjer skulle Mats Årjes inte få någon fallskärm eftersom han slutade självmant. Men på lördagens stämma i Sälen klubbades ändå ett ovanligt beslut igenom. Bolaget frångår sina egna riktlinjer och ger den avgående vd:n 325 000 kronor i månaden under ett års tid. 

Platsannonser

Logga in