Morgonsvepet

Riksbanken sågar lagförslag

Riksbanken sågar förslaget om ny riksbankslag, Lundins försvarsadvokater kräver att utredningen läggs ned och Oscar Properties ändrar redovisningsprinciper. Här är morgonens nyheter i korthet.

Uppdaterad 2020-04-16
Publicerad 2020-04-16

Riksbanken sågar lagförslag: Ökar riskerna
Stefan Ingves och hans kollegor riktar skarp kritik mot förslaget till ny riksbankslag som lämnats till regeringen. Riksbanksdirektionen skriver på DN Debatt att lagen begränsar handlingsutrymme som krävts under coronapandemin och innebär risker för ekonomin.

Lundins försvar kräver att utredning läggs ner
Förundersökningen mot Lundin Energys toppar Ian Lundin och Alex Schneiter har pågått så länge att deras mänskliga rättigheter kränks – därför måste den nu läggas ner. Det kräver försvarsadvokaterna i inlagor till Stockholms tingsrätt, rapporterar DN.

EU godkänner danska garantier till SAS
EU-kommissionen godkände på onsdagen danskt statsstöd i form av garantier på 137 miljoner euro till SAS för skador orsakade av coronautbrottet. Det tillkännager kommissionen i ett pressmeddelande.

Oscar Properties ändar redovisningsprinciper
Oscar Properties Holding har under hösten 2019 haft möten och skriftlig dialog med Finansinspektionen angående frågan om på vilket sätt bostadsutveckling genom bostadsrättsföreningar ska redovisas i koncernredovisningen. Bolaget gör bedömningen att FI:s preliminära uppfattning kommer vara  slutgiltigt ställningstagande och Oscar Properties har därför beslutat att ändra redovisningsprinciper. Det innebär att bostadsrättsföreningarna kommer att konsolideras i räkenskaperna från och med den 1 januari 2020 och att omräkningstal för 2019 kommer att publiceras.

Loomis tecknar tvåårigt kreditavtal om 1,2 miljarder kronor
Kontanthanteringsbolaget Loomis har tecknat ett tvåårigt kreditavtal om 1 200 miljoner kronor. Krediten är ett så kallat "term loan” och förfaller i april 2022. Arrangörer av lånet är Danske Bank A/S och Nordea Bank Abp. Lånet kommer att nyttjas för finansiering av rörelsekapital, investeringar och andra ändamål.

Ekonomisk aktivitet i USA minskade kraftigt
Den ekonomiska aktiviteten i USA minskade kraftigt under den senaste månaden på grund av de åtgärder som krävts till följd av covid-19-spridningen. Det uppges i den amerikanska centralbanken Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, som publicerades på onsdagskvällen, enligt CNBC. "Alla distrikt rapporterade mycket osäkra utsikter och de flesta väntar sig att förutsättningarna förvärras under de närmaste månaderna."

Tyskland börjar lätta på restriktioner i nästa vecka
Tyskland kan lätta på restriktioner och börja öppna upp sin ekonomi i nästa vecka. Det meddelar Angela Merkel enligt AFP. Bland annat kommer butiker på upp till 800 kvadratmeter ges tillåtelse att slå upp dörrarna om man har en plan för hur hygien ska kunna upprätthållas. Förbudet mot större sammankomster förlängs samtidigt till den 31 augusti. Restauranger, barer, kaféer, biografer och scener kommer också att fortsatt hållas stängda, enligt Omni.

G20 överens om lättnader för låginkomstländer
G20-länderna har enats om att världens fattigaste länder ska slippa skuldavbetalningar för att lättare kunna hantera coronapandemin. ”Vi stödjer ett tidsbundet uppskov av skuldavbetalningar för de fattigaste länder som begärt anstånd”, skriver G20:s finansministrar och centralbankschefer i en kommuniké efter ett videomöte på onsdagen, enligt Omni.

Förnyad oro på Asienbörserna
I Kina är Shanghai-index ned 0,2 procent medan Shenzhenindex tappar knappt 0,3 procent. Hongkons Hangsengindex är ned 0,7 procent. Koreas Kospiindex tappar 0,3 procent efter att ha varit stängd under gårdagen på grund av valet. Japanska Nikkei-index tappar över 1,3 procent med robottillverkaren Fanuc som sänke, aktien sjunker över 2,5 procent. 

Terminerna pekar mot svag börsöppning
Det ser ut att bli en svag start i torsdagens handel på Stockholmsbörsen. Förhandeln på IG Markets pekar på en öppning runt nollan för storbolagsindex OMXS30. Stockholmsbörsen har redan en tung onsdag bakom sig. Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index backade 3,6 procent medan storbolagsindexet OMXS30 var ned 3,6 procent. 

Ashley Heppenstall till Lundin Minings styrelse
Gruvbolaget Lundin Minings styrelse föreslår Ashley Heppenstall som ny styrelsemedlem. Han ersätter därmed William Rand, som suttit i styrelsen sedan bolaget grundades 1994. Det framgår av ett pressmeddelande. Ahsley Heppenstall har över 30 års erfarenhet från råvarusektorn och har bland annat varit vd för Lundin Petroleum.

Gates ökar stödet till WHO
Bill och Melinda Gates stiftelse ökar stödet till WHO, som svar på att USA:s president Donald Trump meddelat att landet fryser sin finansiering av världshälsoorganisationen. Stiftelsen är den näst största givaren till WHO bakom USA, och ökar bidraget från 100 till 250 miljoner dollar. USA stod förra året för omkring 400 miljoner dollar. Det rapporterar TT.

 

 

 

´

Platsannonser