Finans Nyhet

Richards-målet igång

Publicerad

Stor förvirring i rättssalen efter att en av de åtalade i svindlerihärvan kring NRS Technologies försvunnit. Men nu är mastodont-rättegången i gång.

Rättegången mot Alexander Richards och tre medåtalade har inletts i Svea hovrätt. Förhandlingssalen på Riddarholmen i Stockholm är uppbokad under 31 dagar fram till och med slutet av mars nästa år.

Alexander Richards och de övriga åtalade är prydligt klädda i mörka kostymer när de stegar in i rättssalen på tisdagen. Men en av de åtalade saknas. Ingen har hört eller sett röken av Leslie ”Les” Balmer som innan brottsmisstankarna uppdagades var Alexander Richards brittiska kollega, vd för NRS Technologies och familjevän.

Han dömdes i Nacka tingsrätt till ett och ett halvt års fängelse för svindleri och medhjälp till svindleri i den gigantiska härvan kring noteringen av NRS technologies.

Annons

Förhandlingarnas första dag påbörjas med att ordföranden går igenom Nacka tingsrätts dom mot de åtalade.

Alexander Richards, som var företrädare för NRS technologies, dömdes till fängelse i tre och ett halvt år för åtta fall av grovt svindleri, flera fall av bokföringsbrott, varav två grova, tre fall grovt insiderbrott samt ett fall osant intygande, grovt brott.

Rätten ogillade dock åklagarens yrkande om en punkt om grovt svindleri och en punkt om otillbörlig marknadspåverkan. Förutom fängelsestraff och ett femårigt näringsförbud ansåg rätten att Alexander Richards även ska betala ett skadestånd om 18,9 miljoner kronor till staten.

Annons

Alexander Richards tidigare svåger Anders Alm och bolagets finansiella rådgivare Bengt Helmersson dömdes till två års respektive ett och ett halvt års fängelse.

Samtliga åtalade nekar brott och vill att hovrätten undanröjer domen samt straffen.

– Alexander Richards yrkar med ändring av tingsrätten som att hovrätten ogillar samtliga åtal med undantag för de brott han har erkänt. Det gäller oaktsamhet då årsredovisningar inte har upprättats. Han yrkar även att beslutet om näringsförbud och skadeståndet undanröjs, säger Alexander Richards advokat Per E Samuelsson.

Annons

Utan Leslie Balmer vid sin sida uppger försvarsadvokat Per Liljekvist att de yrkar att hovrätten undanröjer tingsrättens dom i första hand och i andra hand yrkar på en strafflindring.

Kammaråklagare Stig Åström från Ekobrottsmyndigheten vill däremot skärpa straffen mot de åtalade.

När det gäller Alexander Richards menar åklagare Stig Åström dessutom att han ska tvingas betala de extra försvarskostnaderna som tillkom då han hade jävsinvändningar under förhandlingarna i Nacka tingsrätt.

En halvtimme in i förhandlingarna tar rätten en kort paus för man ska försöka få tag på Les Balmer på hans hotell. Hans advokat, Per Liljekvist, poängterar hur viktigt det är att hans klient får lyssna till åklagarens sakframställning.

Les Balmer anländer till sist drygt en timme sent till rättssalen.

Förhandlingarna återupptas med åklagare Stig Åströms sakframställan. Han har fyra dagar på sig att inleda förhandlingarna mot de fyra männen framför sig.

Därefter följer försvarets sakframställningar innan det blir dags att lyssna till de inspelade förhören från tingsrätten.

Först nästa år kommer nya förhör att hållas. Frågan om vilka som ska kallas som nya vittnen har varit en omtvistad fråga mellan kammaråklagare Stig Åström och Alexander Richards advokat Per E Samuelsson. De har fått mötas halvvägs.

Alexander Richards, som krävt att hela förhandlingen ska tas om i tingsrätten alternativt att alla förhör tas om i hovrätten, har gått bet på just detta. Däremot har hovrätten godkänt förhör med en rad nya vittnen. Dessa kommer att hållas från och med den 14 februari.

Bland de nya vittnena finns den tidigare Vinge-advokaten Jan Lombach, den tidigare Carnegie-handlaren Jens Miöen samt Alexander Richards vän Johan von Kantzow.

Om NRS Technologies

• NRS Technologies tog i augusti 2005 köksvägen till Aktietorget genom en affär med krisdrabbade Bubbeltian.

• Den 10 augusti 2005 gick kursen upp 62,5 procent sedan övertagandet av Bubbeltian blivit klart.

• Den 27 oktober meddelade bolaget ett ”marknadsgenombrott” och en första stororder. Kursen gick 13,5 procent.

• Den 6 december meddelade bolaget att en ny order tecknats med ett värde på 65 miljoner kronor. Kursen gick 50 procent.

• Den 15 december meddelade bolaget i en annonsbilaga i Dagens Industri att orderboken kunde öka till en halv miljard på tolv månader. Kursen gick 33 procent.

• Fram till toppnoteringen den 22 december hade aktiekursen ökat med över 1000 procent på fem månader.

De sitter i rätten:

• Alexander Richards

Åtalad för svindleri, insiderbrott, otillbörlig marknadspåverkan, osant intygande, skattebrott och bokföringsbrott (samtliga klassade som grova brott). Misstankarna gäller såväl det noterade NRS Technologies samt Richards olika ägarbolag i Sverige och England.

• Per E Samuelsson. Försvarar Richards

• Leslie Balmer

Åtalad för svindleri, insiderbrott och otillbörlig marknadspåverkan (grova brott). Balmer stod som vd och drev verksamheten i England men saknade anställningskontrakt. Han har i förhör förnekat all inblandning i pressmeddelandena som skickades ut i Sverige.

• Per Liljekvist. Försvarar Balmer

• Anders Alm

Åtalad för grovt svindleri. Tidigare svåger till Richards som satt i NRS styrelse från augusti 2005 och blev ordförande i november. Misstänks för att ha deltagit i planering och spridning av felaktig information.

• Johan Åkermark. Försvarar Alm

• Bengt Helmersson

Åtalad för grovt svindleri, insiderbrott samt skattebrott. Rådgivare som bland annat skrev det informationsmemorandum som NRS/Bubbeltian presenterade i augusti 2005. Fick enligt åklagaren delvis betalt i aktier som han senare sålde när kursen gick upp.

• Leif Ljungholm. Försvarar Helmersson

• Kammaråklagare Stig Åström från Ekobrottsmyndigheten samt ekorevisorn Anders Norberg.

Annons