Finans Nyhet

Richard Ramberg

Publicerad
Uppdaterad

… Sveriges kanske yngsta advokat någonsin och medlem i känd ”juristfamilj”, varför ville du bli advokat?

Sara Johansson

– Just den kvalificerade rådgivarrollen och att ingen dag är den andra helt lik har alltid tilltalat – det är inte fråga om familje-hjärntvätt vilket jag förstår att man annars lätt kan tro…

Hur känns det nu att vara advokat?

– Det är så klart jättekul! Jag har haft det som målsättning länge och det känns nu skönt att ha nått det målet.

Annons

Richard Ramberg är nyss fyllda 26 år och antogs i dag som ledamot i Advokatsamfundet, vilket betyder att han kan vara Sveriges yngsta advokat sedan Advokatsamfundet bildades år 1887.

För att bli advokat krävs nämligen fem års studier och en juristexamen från universitet. Därefter krävs minst tre år praktiskt arbete (före den 1 januari 2011 var det fem år) antingen som biträdande jurist vid en advokatbyrå eller vid en egen juridisk byrå. Det krävs även att man tar en advokatexamen, en sex dagar lång utbildning som avslutas med muntlig tentamen. Enligt Richard Ramberg krävs det även framförallt att man med hjälp av intyg från andra advokater kan styrka den kommande advokatens lämplighet för medlemskap i Advokatsamfundet.

Richard Ramberg är i dag nybliven advokat på Gernandt & Danielsson där han arbetat som biträdande jurist sedan 2011 då han tog sin jur.kand-examen från Uppsala universitet. Han har även en examen från Pace Law School i New York.

Annons

Varför blev det Gernandt & Danielsson?

– Jag hade många jobberbjudanden när jag avslutade mina studier men valet var ändå självklart och av många olika skäl. Det främsta skälet är att G&D hanterar många av de största transaktionerna på den svenska marknaden men är en medelstor byrå sett till antalet anställda. På så vis får man arbeta med de mest ”spännande” uppdragen men utan att bli ett anonymt kugghjul i en större maskin.

Richard Ramberg har inriktningen M&A och Capital Markets.

Annons

Var det självklart att du skulle rikta in dig på de områdena?

– Nja, när jag började plugga juridik som nybliven 18-åring så hade jag nog inte siktet särskilt tydligt inställt på just transaktioner, men det intresset blev starkare allteftersom när vi läste om det i skolan.

Var det självklart att det skulle bli affärsjuridik och inte humanjuridik?

– Ja.

Varför då?

– Den bild jag hade av M&A och Capital Markets innan jag började, som också infriats, var att det är ett utmanande men spännande högt tempo i uppdragen och att man ställs inför olika typer av komplexa frågeställningar på daglig basis. Dessa faktorer finns säkert i humanjuridiken också men nog inte i lika stor utsträckning.

Du har inte hunnit med någon tingsmeritering. Är det något du kommer att sakna?

– Nej det har jag dessvärre inte hunnit med! Sen tror jag i och för sig inte att jag kommer att sakna det, det framstår som viktigast när man arbetar med processer vilket jag inte gör särskilt ofta.

Vilken är din drömtransaktion och varför?

– Haha, ja du, kanske att företräda budgivaren vid ett förvärv av Realtid Media AB? På så sätt säkerställer man i vart fall att genomförandet av transaktionen får den mediala uppmärksamhet den förtjänar… Annars gillar jag rent generellt när man jobbar nära bolagsledningen i transaktioner som innefattar större värden och internationella element.

Hur många transaktioner har du hunnit med?

– Oj, det är ett gäng, räknar man in börsnoteringar, all privat och publik M&A och alla publika emissioner av aktier och företagsobligationer, oavsett om de gått hela vägen i mål eller inte, så är det nog drygt 30 stycken än så länge. I dessa transaktioner har min roll varierat från att inledningsvis vara den mest juniora juristen i teamet till att de senaste två åren främst vara projektledare.

Den senaste transaktionen som offentliggjordes var Hoist Kredits obligationsemission. På Richard Rambergs meritlistan finns även bland andra Stanley Black & Deckers publika bud på Niscayah, Sonys förvärv av Ericssons del av Sony Ericsson och emissioner av såväl aktier som obligationer för ICA Gruppen.

Richards efternamn skvallrar en del om vilken familj han kommer från. Hans farfar Johan inledde släktens juristbana och drev en Göteborgsbyrå som slogs ihop med två andra advokatbyråer och bildade Vinge Ramberg Dahlin. I dag heter byrån Vinge.

Richards pappa är Jan Ramberg som är professor emeritus i civilrätt vid Stockholms universitet. Han har skapat sig ett respekterat namn internationellt och är i dag verksam som skiljeman i nationella och internationella skiljeförfaranden. Jan Ramberg har gett ut omkring 70 böcker, några tillsammans med dottern tillika Richards halvsyster Christina Ramberg som också är professor i civilrätt på Stockholms universitet.

Du har inte funderat på att bli professor?

– Haha, nej, det har aldrig intresserat mig, jag vill helst ha lite action i yrkeslivet.

Men du har väl gett ut en bok om aktieägaravtal tillsammans med din storasyster. Hur kommer det sig?

– Ja, jo, man får väl göra ett avstamp även i den akademiska banan innan man kan döma ut den, eller hur? Nej men skämt åsido så fick jag chansen att bistå Tina vid författandet av boken innan jag började på G&D. Det är ju en avtalsrättslig framställning men mitt fokus var de specifikt bolagsrättsliga delarna. Det var verkligen roligt att prova på hur det är att arbeta med akademiska skrifter på yrkesnivå.

Richards halvbröder Hans Ramberg och Johan Ramberg är bolagsjurister. Hans Ramberg som i dag är chefsjurist på Bactiguard har tidigare bland annat varit Managing Partner på Cederquist. Johan Ramberg som är Senior Group Legal Counsel på Electrolux har också tidigare varit advokat och bland annat vunnit två mål i Högsta Domstolen.

Men det är inte bara närmaste familjen som är jurister. Hans farbror är advokat Fredrik Ramberg på Ramberg Advisor Advokatbyrå som tidigare var gift med Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

Med så många jurister i familjen, blir det bara juristsnack på släktmiddagarna?

– Tro det eller ej men vi har faktiskt andra intressen också! Sen är min äldsta halvbror Ralph bara professor i medicin och han måste ju också få vara med i samtalen ibland.

Annons