FinansNyhet

Resurs: Ökad konkurrens i Norge

Konkurrensen ökar i Norge vad gäller privatlån vilket har resulterat i lägre marginaler, säger Resurs finanschef Peter Rosén.Konkurrensen ökar i Norge vad gäller privatlån vilket har resulterat i lägre marginaler, säger Resurs finanschef Peter Rosén.
Konkurrensen ökar i Norge vad gäller privatlån vilket har resulterat i lägre marginaler, säger Resurs finanschef Peter Rosén.
Publicerad

Resurs bank är nöjt med första kvartalet. Samtidigt pekar banken på ökad konkurrens och lägre marginaler i Norge.

olof swahnberg

– Vi börjar året med ytterligare ett kvartal med stark tillväxt, 16 procent jämfört med första kvartalet 2018. Vi ser stark tillväxt från båda våra banksegment och på alla våra marknader, säger Resurs finanschef Peter Rosén vid en telefonkonferens under morgonen.

Han är särskilt nöjd med att affärsområdet för betallösningar, som är kärnan i Resurs verksamhet, ökar tillväxten samtidigt som marginalerna går upp.

– Samtidigt är det ett kvartal som präglas av ökad konkurrens i Norge vad gäller privatlån och det har resulterat i lägre marginaler för oss. Vi kompenserar till stor del detta med bättre KI-tal och levererar ett resultat som ökar 11 procent jämfört med förra året.

Annons

Historiskt sett är första kvartalet normalt sett det svagaste kvartalet under året.

Av delårsrapporten framgår att samtliga aktörer i Norge nu har anpassat sig efter det nya regelverk kring konsumentutlåning som infördes för drygt ett år sedan.

“Den avsedda och förväntade effekten av regelverket blev tydlig under kvartalet med en kraftigt ökad konkurrens om de volymer som återstod i kölvattnet av en dämpad möjlighet att bevilja konsumentkreditlån. Den ökade konkurrensen har medfört press nedåt på räntemarginalerna.”

Annons

Resurs bedömer att banken har rätt uthållighet för att försvara en sin position på den norska privatlånemarknaden.

“Samtidigt kommer vi att fokusera på att öka tillväxttakten på våra övriga marknader, vilket visar på styrkan i vår nordiska affärsmodell”, skriver Resurs i rapporten.

Annons