Bank

Resurs Bank mot börsen

Börjar handlas på Stockholmsbörsen före sommaren. Storägaren familjen Bengtsson kan ha noterat hela sitt imperium vid årets slut.

Uppdaterad 2016-04-06
Publicerad 2016-04-06

Nordic Capital och familjens Bengtssons bolag Waldir har sedan en tid förberett en notering av gemensamt ägda Resurs Bank, något som nu kommer allt närmare. Ägarna räknar med en notering på Stockholmsbörsens Large Cap före sommaren, till ett beräknat börsvärde om cirka 13 miljarder kronor. Det skriver Dagens Industri.

– Vi får fortsätta att vara Resurs Bank och det finns en långsiktighet och en kvalitetsstämpel i att vara noterade, säger koncernchefen Kenneth Nilsson till tidningen. Jag tror att det blir en attraktiv börsintroduktion och att vi noteras på large cap. Vi har träffat många stora investerare, både i Sverige och utomlands, fortsätter han.

Kenneth Nilsson

Kenneth Nilsson hoppas att noteringen kan leda bolaget framåt och möjligtvis hjälpa bolaget att kliva fram ur den skugga som man i viss mån verkar bakom idag.

– Vi är en doldis inom bankvärlden, men har nischat oss på ett bra sätt genom att avstå från både bolån och lönekonton. Men noteringen handlar ju också om att ta steget in i kvartalsekonomin och att försvara en börskurs och visa varför den ska uppåt. Men det är sådant som utvecklar oss, säger han.

Nordic Capital kom in som majoritetsägare i Resurs Bank 2012 och äger idag cirka 55 procent av bolaget. Sedan de nuvarande storägarnas inträde har banken vuxit rejält, något som först och främst har skett genom förvärv. I juli 2015 köptes exempelvis norska YA Bank för motsvarande 1,65 miljarder. Tidigare har även det danska finansbolaget Dan-Aktiv och det mer pan-nordiska finansbolaget Finaref Nordic förvärvats.

För den andra storägaren, familjen Bengtssons bolag Waldir, som äger cirka 42 procent av Resurs Bank, är noteringen av bolaget bara en i raden av aktuella börsintroduktioner av dotterbolag.

Sedan slutet av 2014, då en omstrukturering av Waldir-koncernen inleddes, har förberedelser inför noteringen av de numera sammaslagna bolagen Siba och Netonnet pågått. Någon tidpunkt för noteringen är ännu inte satt, men rapporter gör gällande att det ska ske under 2016. Familjen Bengtsson kan därmed ha börsnoterat hela sitt imperium vid årets slut.

Vid noteringen av Resurs Bank väntas de nuvarande ägarna till en början sälja 25-30 procent av sitt innehav, uppger Dagens Industri. Prisintervallet offentliggörs trolgtivs i slutet av april månad.

Inför noteringen lanserar Resurs Bank kontaktlösa Mastercard-kort med "blippfunktion". Tidigare har ICA lanserat kontaktlösa kort och Visa har för avsikt att lansera korttypen på bred front i Sverige under året. Det är i nuläget dock bara köp till mindre belopp som kan genomföras utan pinkod.

Platsannonser

Logga in