Annons

Annons

Reporäntan oförändrad

UPPDATERAD: Riksbanken, med Riksbbankschef Stefan Ingves, har beslutat att lämna reporäntan oförändrad på −0,25 procent och bedömer att räntan kommer att ligga kvar på denna nivå en något längre tid än vad som bedömdes i februari. Kronan tappade direkt efter beskedet.

Det skriver Riksbanken i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Aktiviteten i svensk ekonomi är hög och inflationen är nära målet på 2 procent. Den starka konjunkturen i Sverige talar för en inflation vid målet även framöver men den senaste tidens utfall tyder på att inflationstrycket är lite svagare än väntat. Räntan väntas höjas igen mot slutet av året eller i början av nästa år och höjningarna därefter väntas ske i en något långsammare takt. Direktionen har även beslutat att Riksbanken från juli 2019 till december 2020 ska köpa statsobligationer till ett nominellt belopp om 45 miljarder kronor."

Kronan tappade direkt efter Riksbankens räntebesked. Euron stärktes från knappt 10,50 kronor till nästan 10,60 och dollarn steg till 9,50, från 9,41 kronor.

Annons

Annons

– Marknaden hade ju förväntat sig en nedjustering av räntebanan vilket borde varit inprisat i kronan.  Troligen beror kronförsvagningen på att Riksbanken också uppfattas som duvaktig i och med beskedet att de kommer att fortsätta att i hög grad reinvestera i statsobligationer som förfaller, vilket pressar ner de lite längre räntorna mer än väntat, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije till Realtid.

Danske Banks chefsekonom Michael Grahn kallar beskedet för en dräpare för kronan. Så här skriver han på Twitter:

"Så här lite vid sidan av på semester i New Orleans kan jag konstatera att #Riksbankens kombo av sänkt reporäntebana och nya obligationsköp är en rejäl överraskning och en dräpare för kronan."

Senast Riksbanken ändrade reporäntan var vid det penningpolitiska mötet den 19 december 2018, då den höjdes med 0,25 procentenheter till -0,25 procent.

 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons