FondNyhet

Rentzhog twittrade för en månad sedan – nu kommer omsvängningen

Gustaf RentzhogGustaf Rentzhog
Söderberg & Partners vd Gustaf Rentzhog.
Publicerad
Uppdaterad

”Bara en dåre tror att världen blir mer hållbar i händelse av att demokratierna slutar investera i vapen!”, twittrade Söderberg & Partners vd Gustaf Rentzhog i början på mars. Nu öppnar bolaget upp för att hållbarhetsportföljerna ska kunna investera i vapentillverkare.

Annelie Östlund

Reporter

Sedan Vladimir Putin inledde sitt anfallskrig mot Ukraina har flera röster på ledarplats kritiserat aktörer inom finansbranschen som klassar vapentillverkare som ”icke hållbara”. 

Det har lett till diskussioner i finansbranschen och SEB Investment Management var tidigt ute med att ändra sin hållbarhetspolicy gällande investeringar i försvarsindustrin. 

Enligt den nya policyn kan ett antal fonder – däribland SEB Aktiesparfond, SEB Sverige Expanderad och SEB Sverigefond – investera i den svenska försvarskoncernen Saab.

Annons

Men Söderberg & Partners Wealth Management ser ut att ta ett steg längre. Nu öppnar bolaget upp för att fonder, som enligt marknadsföringen ska ta extra hänsyn till etiska frågor – ”hållbarhetsfonder”, ska kunna investera i tillverkare av ”konventionella vapen”.

– Jag tror inte att detta är en kunddriven omsvängning. Jag tror tvärtom att det är många sparare som blir väldigt besvikna nu, säger Jakob König vid Fair Finance Guide.

På Söderberg & Partners är man medveten om att försvarsindustrin är ”en relativt komplex högrisksektor utifrån flera olika hållbarhetsfaktorer”, men menar att sektorn skulle kunna förändras till det bättre om fler ansvarsfulla ägare och hållbarhetsanalytiker engagerade sig i den.

Annons

”Genom denna förändring i hållbarhetsportföljerna är förhoppningen också att kunna bidra till att fler ansvarsfulla förvaltare kan överväga investeringar i försvarssektorn”, skriver bolaget.

I pressmeddelandet står ingenting om vem eller vilka på Söderberg & Partners som initierade diskussionen om den nya hållbarhetspolicyn.

Men av Gustaf Rentzhogs kommentarer på Twitter framgår att policyförändringen är i linje med koncernchefens åsikter i frågan.

Annons

”Bara en dåre tror att världen blir mer hållbar i händelse av att demokratierna slutar investera i vapen!” twittrade han i början på mars.

Efter artikelns publicering skriver tf informationschef Anna Charlotta Johansson i ett sms att: ”Frågan om försvarsindustrins roll i hållbara investeringar har diskuterats under en längre tid inom Söderberg & Partners Wealth Management.” 

”Som koncern-vd för Söderberg & Partner och styrelsemedlem i Söderberg & Partners Wealth Management har Gustaf Rentzhog varit medveten om dessa diskussioner, och han stödjer beslutet som kommunicerades idag.”

 

Annons