Finans Nyhet

Rekordsvag dollar gav guldrusch

Publicerad

Priset för guldterminer steg under onsdagens handel i New York. Då handeln stängde hade guldpriset nått den högsta nivån på mer än 16 år. Dollarns fall till den lägsta nivån mot euron genom tiderna, 1:305 dollar per euro, låg bakom guldruschen.

Guld för decemberleverans på Comex-börsen i New York steg med 4:60 dollar till 445:10 dollar per uns efter att ha slagit i taket på 445:40 dollar per uns, det högsta stängningspriset sedan juli 1988.

Andra ädla metaller, som silver och platina, följde med guldet uppåt.

Den billigare dollarn har gjort guldet, som prissätts i dollar, mer attraktivt för investerare vars kassor består av andra valutor. Enligt handlare fanns det förutsättningar för att guldpriset skulle nå upp till 500 dollar per uns under de kommande månaderna, även om producenter nu väntas höja utbudet på marknaden. Ett större utbud av guld pressar priserna nedåt.

Annons

Dollarns fall nedåt på onsdagen förklarades av att inga tecken på att gå till dollarns försvar på den internationella valutamarknaden fanns i sikte inför toppmötet G20-ländernas finansministrar i Berlin på fredag.

Ett uns motsvarar 31,1 gram.

TT

Annons
Annons