Morgonsvepet

Rekordmånga låneansökningar hos SEB

Rekordmånga låneansökningar hos SEB, Blackrock minskar i Castellum och SAS flaggar för att stoppa inrikesflyget. Här är morgonens nyheter i korthet.

Uppdaterad 2020-04-02
Publicerad 2020-04-02

Rekordmånga låneansökningar hos SEB
Bara under mars månad, har företagare i Sverige ansökt om 120 miljarder kronor i kreditförfrågningar hos SEB. Mer än dubbelt så mycket som under ett helt år. 
–  Ett normalt år gör vi 50 miljarder på helåret, sa vd Johan Torgeby i onsdagens Aktuellt.

Uppgifter: Kommuner och regioner får 15 miljarder till
Regeringen och samarbetspartierna är överens om att ge kommuner och regioner 15 miljarder i extra medel för att täcka kostnader som kopplas till coronakrisen, erfar SR Ekot. 

SAS flaggar för att stoppa inrikesflyget
Efter att BRA pausat alla flyg flaggar nu även SAS för att stoppa inrikestrafiken, skriver SVT Nyheter. ”Vi har sagt att vi kommer köra så länge det är kommersiellt gångbart och det är det inte nu”, säger kommunikationsdirektören Karin Nyman.

Wall Street föll efter Trumps coronavarning
New York-börserna backade runt 4 procent i går sedan Vita huset varnat för att mellan 100 000 och 240 000 amerikaner kan dö i coronapandemin. Trumps uttalande om att ”väldigt, väldigt smärtsamma” veckor väntar spädde på oron.  S&P 500 stängde på minus 4,4 procent,  Dow Jones på minus 4,4 procent och Nasdaq på minus 4,4 procent.

Brentpriset stiger 
Priset på brentolja stiger rejält på torsdagsmorgonen och handlas vid 06-tiden svensk tid för över 26,10 dollar fatet, upp 2,4 procent sedan handelsstart.
Reuters kopplar prisökningen till uttalanden från USA:s president Donald Trump om att han väntar sig att ett avtal mellan Saudiarabien och Ryssland ska slutas de närmaste dagarna – och därmed avsluta det pågående priskriget mellan producentjättarna.

Embracer har slutfört förvärv av Saber Interactive
Embracer har slutfört förvärvet av Saber Interactive i enlighet med det avtal som ingicks den 19 februari 2020, framgår av en presskommuniké. Den totala ersättningen, förutsatt full tilläggsköpeskilling, uppgår således till 525 miljoner dollar, skriver Embracer.

Blackrock minskar i Castellum 
Blackrock har minskat innehavet i fastighetsbolaget Castellum som uppgår till 12 788 525 aktier. Det motsvarar 4,68 procent av kapital och röster.
Det framgår av ett flaggningsmeddelande, rapporterar Finwire.

Tyskland förlänger kontaktförbud
Tyskland förlänger det kontaktförbud som införts. Enligt det nya budet ska det åtminstone hålla i till och med den 19 april, det vill säga över påskveckorna och skolloven. Det rapporterar tyska medier.

British Airways permitterar 36 000 anställda
36 000 av flygjätten British Airways anställda, vilket motsvarar 80 procent av den totala personalstyrkan, kommer att permitteras i spåren av den flygkris som uppstått i samband med coronavirusutbrottet, rapporterar BBC.

Tokyobörsen sjunker vidare 
Ledande Asienbörser inledde torsdagens handel med nedåtgående index, men Kina vände upp över nollstrecket igen. Vid 7-tiden är japanska Nikkeiindex ned drygt 0,32 procent, Hang Sen på minus 0,09 procent.

”Risk att andra stater tar över svenska företag”
Med fallande aktiekurser finns det en risk att auktoritära stater som Kina och Ryssland köper in sig i svenska storföretag. Det menar förre finansministern Erik Åsbrink (S) och Olle Wästberg (L), tidigare bland annat statssekreterare på finansdepartementet På DN Debatt. För att förhindra detta skriver de att regeringen skulle kunna lagstifta om att förvärv av svenska företag endast får göras från andra EU-länder eller att staten inrättar en fond som kan köpa aktieposter i företag som annars skulle hamna i utländsk ägo.

FN:s klimatmöte skjuts upp
Ledningen för FN:s klimatkonvention som driver de globala förhandlingarna, beslöt ihop med värdlandet Storbritannien att skjuta upp klimatmötet COP26 till nästa år på grund av coronapandemin.  Storbritannien och Italien som delar på ordförandeskapet för årets möte, har på grund av sina nationella coronautbrott, svårt att förbereda förhandlingarna till det stora klimatmötet, som sagts vara det viktigaste sedan Parisavtalet slöts år 2015. 

 

 

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in