Bank

Rekordhög rörelsevinst för Avanza

Avanza ökar rörelsevinsten med 23 procent till rekordnivån 163 miljoner kronor i det tredje kvartalet jämfört med motsvarande period förra året.

Uppdaterad 2019-10-17
Publicerad 2019-10-17

– Rörelseresultatet var rekordstarkt och vi ser att våra ökade satsningar på utveckling och innovation ger effekt, säger Rikard Josefson, vd för Avanza, enligt delårsrapporten. 

Den höga rörelsevinsten beror inte bara på säsongsmässigt låga rörelsekostnader i kvartalet, utan även på att rörelseintäkterna var på rekordnivå, enligt Josefson. 

Avanza ligger för årets första nio månader på en högre intäktsökningstakt än kostnadsökningstakt, vilket Rikard Josefson räknar med kommer att gälla även för helåret:

– Om inget oförutsett händer är jag trygg i att vi ska nå det målet även för helåret 2019, säger Rikard Josefson. 

Avanzas rörelseintäkter steg med 17 procent till 313 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartal förra året. Rörelsekostnaderna ökade samtidigt med 10 procent till 148 miljoner kronor. 

Avanza fick under det tredje kvartalet 36 800 nya kunder, vilket är 14 procent fler än för ett år sedan. 

– Engagemanget hos alla på Avanza är helt avgörande för vår framgång och därför är det glädjande att vi uppnått medarbetarmålet för 2019, säger Rikard Josefson. 

Avanzas totala utlåning ökade med 10 procent under tredje kvartalet till drygt 21 miljarder kronor. Den externa bolånevolymen via Stabelo uppgick vid kvartalets utgång till 9,2 miljarder kronor. Det internt finansierade Superbolånet till kunder inom private banking ökade 7 procent till drygt 7,2 miljarder kronor.

Avanzas aktie stiger med 10 procent strax efter börsens öppning.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in