Finans

Rekordår för Nasdaq Nordics obligationsmarknad

I slutet av förra året uppgick den totala volymen till 65,8 miljarder euro. Fastighets- och finansbolag dominerar fortfarande obligationsmarknaden.
 

Uppdaterad 2017-01-10
Publicerad 2017-01-10

Både huvudmarknaden och Nasdaq First North Bond Market fortsätter att locka emittenter från en rad sektorer. Nasdaq Sustainable Bond Market går fortsatt starkt under 2016, framgår av ett pressmeddelande.

I slutet av förra året var den totala volymen listade företagsobligationer på Nasdaqs huvudmarknader 65,8 miljarder euro, en ökning med 4,8 procent sedan 2015 och 54 procent sedan 2011. En stor del av tillväxten kommer från den svenska marknaden, vilken utgör 71 procent av den totala marknaden för företagsobligationer hos Nasdaq Nordics.

Utgivarna agerar i en rad olika branscher, och variationen har ökat ytterligare under 2016. Svenska fastighets- och finansbolag dominerar fortfarande obligationsmarknaden, men under fjolåret har bland annat bolag inom onlinespel och hälsokost vänt sig till Nasdaqs obligationsmarknader.

Även Nasdaqs tillväxtmarknad First North Bond Market når nya höjder. 17 nya obligationer, med ett totalt värde av 404 miljoner euro handlas på Nasdaq First North Bond Market.

”First North Bond Market har förstärkt möjligheterna för små och medelstora bolag att söka extern finansiering utanför lånemarknaden, ett attraktivt alternativ särskilt i ljuset av de stärkta kapitalkraven på bankerna", skriver Ann-Charlotte Eliasson bland annat i en kommentar. Hon är chef för Nordic Fixed Income på Nasdaq.

Under 2016 restes också 1,2 miljarder euro på Nasdaqs marknad för hållbara obligationer, Sustainable Bond Market, som nu har en totalvolym på 1,9 miljarder euro.

36 instrument har listats på Sustainable Bond Market sedan starten 2015.

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in