Finans Nyhet

​Rekordår för Göteborgs fastighetsmarknad

Totalt gjordes kommersiella fastighetsaffärer för 175 miljarder kronor i Sverige under 2017. 12 procent av dessa gjordes på den heta fastighetsmarknaden i Göteborg.
Publicerad

Den kommersiella fastighetsmarknaden i Stor-Göteborg har kraftig medvind. Färsk statistik från Datscha visar att transaktionsvolymen på Göteborgs kommersiella fastighetsmarknad ligger på all time high-nivå, när det svenska transaktionsåret 2017 summeras.

Den totala volymen avseende affärer gjorda på Göteborgs kommersiella fastighetsmarknad under 2017 slutade på hela 20,3 miljarder kronor, vilket är en ökning med 19 procent jämfört med 2016. Det visar fastighetsinformations- och analysföretaget Datschas transaktionsrapport för 2017.

– Vår statistik visar att 2017 var ett stekhett år för Göteborgs fastighetsmarknad. Transaktionsvolymerna var de högsta sedan finanskrisen för 10 år sedan. En trolig anledning till de höga siffrorna just nu är att fastighetsägare och utvecklare upplever att det är en bra tid att kapitalisera på sina investeringar, säger Kristina Andersson, Global Head of Research på Datscha.

Under 2017 har det skett ett antal större fastighetsaffärer i Göteborg. Ett exempel är försäljningen av kontorshusen i Gårda för 1,63 miljarder kronor. I affären som genomfördes strax innan årsskiftet sålde Stena fastigheter fyra fastigheter till Folksam Liv och Folksam Sak. Totalt ingick cirka 36 000 kvadratmeter uthyrningsbar kontorsyta i affären.

Annons

– Gårda är den största affären med kontorshus i Göteborg på fem år. I affären ingick bland annat Gröna Skrapan och fastigheterna är belägna i två av Göteborgs innerstads mest expansiva och attraktiva kontorslägen, Gårda och Stampe.

Ytterligare ett exempel på en stor affär är Atrium Ljungbergs förvärv av en kontorsfastighet i stadsdelen Lindholmen för 1,26 miljarder kronor. Genom affären fördubblades Atrium Ljungbergs fastighetsbestånd i staden.

– Det som möjliggör den starka tillväxten och intresset för Göteborg i ett längre perspektiv är framförallt den höga befolkningstillväxten. Till år 2035 beräknas Göteborg ha ökat med 150 000 invånare och att det planeras att byggas 70 000 till 80 000 nya bostäder. Göteborg har enligt SCB till och med en starkare omsättningsutveckling bland företag än Stockholm, säger Kristina Andersson.

Annons

Den totala fastighetstransaktionsvolymen för 2017 i Sverige uppgick till 175 miljarder kronor (räknat på transaktioner över 40 miljoner kronor), enligt rapporten. Det är den näst högsta volymen sedan finanskrisen år 2008.

Uppdelat på regioner toppade Svealand listan över transaktionsvolymer med 89 miljarder kronor, Götaland kom på andra plats med 73 miljarder kronor och i Norrland uppgick värdet av de totala transaktionerna till 13 miljarder kronor.

Flest fastighetsaffärer under fjolåret gjordes i Stor-Stockholm med 40 procent, följt av Stor-Göteborg på 12 procent och Stor-Malmö med 8 procent av den totala transaktionsvolymen.

Annons

De segment som omsatte mest sett till volym var bostäder med en andel på 25 procent. Kontorssegmentet placerade sig på andra plats med 21 procent.

Datschas analys visar också att den största volymförändringen har skett i segmentet mark- och byggrätter. Under 2017 ökade transaktionsvolymen för mark- och byggrätter med 34 procent jämfört med 2016. I ett längre perspektiv har utvecklingen varit explosionsartad och jämfört med 2013 har transaktionsvolymen för mark- och byggrätter ökat med hela 1 540 procent, vilket är den största ökningen någonsin för segmentet.

Annons