Fintech

Rekordår för Almi Invest

Almi Invests portföljbolag tog in 1,2 miljarder kronor, vilket är mer än någonsin tidigare.

Uppdaterad 2017-02-27
Publicerad 2017-02-27

Det helstatliga riskkapitalbolaget Almi Invest investerade under 2016 totalt 172 miljoner kronor i svenska startups, varav 44 finansieringar var nyinvesteringar. Och Almi Invests portföljbolag fick under året in 1,2 miljarder kronor i privat riskkapital från investerare, vilket är rekord.

– Vår roll är ju att investera i tidiga skeden och att när bolagen bevisat sin affärsmodell lämna över stafettpinnen till privata investerare. Det är väldigt roligt att se att våra portföljbolag runt om i Sverige är så attraktiva för privat kapital, säger Almi Invests vd Mikael Karlsson i en kommentar.

Bolaget genomförde nio noteringar och 47 exits under förra året. Några av de större försäljningarna var Neo Technology och Swetree Technologies och Idevio som såldes till Qlik.

– Något som kännetecknar och delvis särskiljer Sverige från många andra länder internationellt är att här noteras även mindre bolag i tidigt skede av sin utveckling (..) För oss skapar det en möjlighet för framtida exits. Det ökade antalet exits under året gör att vi får in kapital som vi kan använda till investeringar i nya lovande svenska startups, säger Mikael Karlsson.

Platsannonser