Claes Hemberg tar plats i Aptics styrelse. Foto: Press
Fonder

Rekordaktivitet i Sverigefonder

Sparare i Avanza fortsätter att köpa och sälja fler fonder än normalt. Europa- och USA-fonder lockar särskilt, liksom företagsobligationer.

Uppdaterad 2017-02-27
Publicerad 2017-02-27

Svenska fondsparare har varit påtagligt aktiva i februari, visar statistik från 470 000 fondkonton i Avanza.

Totalt har fondsparare i banken gjort närmare två byten per person i februari - 12 procent fler än under samma månad i fjol.

“Spararnas självförtroende har ökat i takt med ljusare prognoser för världsekonomin och rekordnivåer på börsen”, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Han tillägger att fondköpen samtidigt är “sansade” och att spararna väljer breda fonder och behåller i genomsnitt en tiondel kontanter.

Spararna lockas mest av breda Sverigefonder, en av fyra fondkronor går dit. Europafonder går dock också bra.

”Allt bättre tillväxtsiffror och starkare börs har fått intresset för Europa att öka. Det märks även hos professionella investerare världen över”, säger Hemberg.

På räntesidan fortsätter fondspararna att byta från traditionella räntefonder till företagsobligationsfonder.

Därmed går de “från en garanterad förlust” till företagsobligationsfonder som väntas ge 1-3 procent i avkastning, framhåller Hemberg.

På säljssidan märks också fortsatta vinsthemtagningar från USA-, Ryssland- och branschfonder.

”USA-fonderna har haft flera gyllene år och gynnats av såväl börsrekord som en stark dollar. Här har många sparare stora vinster som de nu väljer att hämta hem delar av. Det kan vara ett klokt val om vi väntar oss en svagare dollar framöver”, säger Hemberg.

Platsannonser