Finans

Rekord för investeringar i europeiska techföretag 

Investeringar på minst 100 miljoner euro i europeiska techföretag har fyrdubblats i år jämfört med 2016. Tack vare miljardinvesteringen i Klarna i april i år så går Sverige in på topp 5-listan över de länder som det investeras mest i.

Publicerad 2019-11-04

Kinnevik är bland de mest aktiva megainvesterarna i europeiska techbolag och hamnar på en sjätte plats med investeringar på cirka 800 miljoner under de första tre kvartalen 2019. Det visar rapporten Blooming Late som har tagits fram av betalbolaget Stripe och Tech.eu som analyserar och rapporterar om europeiska techföretag och deras utveckling.

Rapporten visar att enbart under årets tre första kvartal gjordes 52 megainvesteringar i Europa, fler än under hela 2017 och 2018 tillsammans. 2016 tillfördes 3 miljarder euro i megainvesteringar, de tre första kvartalen 2019 hela 12 miljarder. Trenden pekar på att det kommer att ha genomförts 70 sådana megainvesteringsrundor före årsskiftet.

Det är framför allt fintech- och programvaruföretag som lockar de stora investerarna. I synnerhet gäller det Tyskland och Storbritannien; företag i dessa två länder tog emot megainvesteringar på tillsammans 15,3 miljarder euro från 2015 till och med tredje kvartalet 2019 medan övriga Europa tillsammans fick 14,7 miljarder. Efter Tyskland och Storbritannien följde Israel, Sverige och Frankrike.

– Med stark lokal talang och fler investeringar i både tidiga och sena faser finns det inget som hindrar det europeiska ekosystemet från att utveckla fler techgiganter de kommande åren, säger Erik Olofsson, Nordenchef på Stripe, i en skriftlig kommentar.

Rapporten visar att med det ökade tillskottet från megainvesteringar i techbolag kan grundare behålla ägandet längre tid än någonsin tidigare. Försäljning och exit fördröjs alltså allt mer.

Exempelvis har endast fem europeiska techföretag blivit börsnoterade hittills år vilken kan jämföras med 36 börsnoteringar av europeiska techföretag 2017. Trenden pekar fortsatt nedåt och så ser det även ut när det gäller förvärv. 2015 förvärvades 629 techföretag i Europa, hittills i år är antalet 273.

Platsannonser

Logga in