FinansNyhet

Regeringens krispaket – upp till 300 miljarder kronor

Publicerad

Regeringen och samarbetspartierna är överens om ett nytt paket riktat mot det krisande näringslivet. Som mest kan det uppgå till 300 miljarder kronor. ”Regeringen måste ha beredskap för att vidta ännu fler åtgärder,” säger Svenskt Näringsliv:s vd, Jan-Olof Jacke.

Camilla Jonsson

Intensiva förhandlingar har pågått under hela helgen. På måndagen kom resultatet i form av ett paket  riktat mot det svenska näringslivet. 

– Det här är en helt unik situation för svensk ekonomi, säger finansminister Magdalena Andersson (S) som pekar på att alla åtgärder både måste hjälpa näringslivet men också bidra till smittspridningen. 

– Det är bra att regeringen nu, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen. Åtgärderna kommer också bidra till att begränsa effekterna på andra branscher. Det säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.

Annons

Slopat sjuklöneansvar för arbetsgivaren och möjligheten att använda redan inbetalda pengar på skattekontot bidrar till att stärka företagens likviditet och möjlighet att betala ut löner, menar Jan-Olof Jacke som understryker att det är utmärkt att systemet för korttidsarbete utvidgas och införs omgående och även ska gälla retroaktivt.

– Utöver sådana generella åtgärder kommer det även att behövas tillfälliga och riktade stöd till de branscher som drabbas hårdast.

– Regeringen måste ha beredskap för att vidta ännu fler åtgärder. Vi måste undvika att i grunden livskraftiga företag och jobb slås ut i onödan. Svenskt Näringsliv kommer att följa utvecklingen noga och bidra med ytterligare förslag, säger Jan-Olof Jacke.

Annons

På söndagskvällen vädjade SAS vd Rickard Gustafson om möjligheter att permittera anställda. 3 500 anställda i Sverige riskerar annars ytterst uppsägning. Nu införs den möjligheten  från och med i dag, enligt Magdalena Andersson.  

Korttidspermittering gäller från dagens datum och parterna måste vara överens.

– Nu ska vi använda våra starka offentliga finanser för att lindra effekterna för företag, säger Magdalena Andersson. 

Annons

Regeringen besked är även att staten tar över sjuklöneansvaret i två månader. 

Dessutom inför regeringen ett likviditetsstöd över skattekontot. 

Förslagen ska snabbgranskas under dagen av Lagrådet. 

Annons