Pension

Regeringens fondförslag har fallit

Moderaterna har som femte parti har gått ut och uppgett att de inte stöder regeringens förslag om flytträtt för pensionsförsäkringar. Därmed faller förslaget och måste göras om.

Uppdaterad 2019-10-10
Publicerad 2019-10-10

Målet med förslaget var att göra det lättare att flytta en pensionsförsäkring från ett bolag till ett annat, utan att spararen skulle drabbas av höga avgifter. Förslaget har dock fått mycket kritik. Anledningen är att försäkringsbolagen skulle få rätt att ta ut en avgift för kvarstående anskaffningskostnader i upp till tio år efter flytten, skriver Omni.

Tidigare har L, KD, V och SD avvisat förslaget.

– Att förslaget nu har fallit betyder det kan bli betydligt mer spararvänligt än det regeringen aviserat. Moderaterna vill att tidsgränsen för så kallade anskaffningskostnader dras ned till fem år, att gamla försäkringar låses upp och att skillnad görs på traditionell livförsäkring och fondförsäkring. Det står klart efter att utskottet berett förslaget idag, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt som noga har följt frågan, ända sedan lagrådsremissen aviserades i april.

Frida Bratt hoppas nu på mer spararvänliga åtgärder. 

– För den som läser in sig på förslaget och förstår det inser också att det är alldeles för lamt och möjliggör ett fortsatt högt och otydligt avgiftsuttag från den sparare som vill flytta sin pension. Nu kan politikerna göra om och göra rätt, och anta spararnas perspektiv istället för branschens. Det är rätt väg att gå, säger Frida Bratt.

"Äntligen" kommenterar Brummer Lifes vd Helena Palmgren på Twitter.

"Inget är klart förrän det är klart, men en liten ljusning kan vi se i horisonten för Sveriges tjänstepensionssparare", skriver Åsa Mindus Söderlund, vd för Avanza Pension på Linkedin.

Platsannonser