FinansNyhet

Regeringen vill skapa säkrare marknad för snabblån

Per Bolund Foto: Miljöpartiet de grönaPer Bolund Foto: Miljöpartiet de gröna
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: Miljöpartiet de gröna
Publicerad

Regeringen föreslår flera åtgärder för att, som den uttrycker det, få till schysstare villkor på marknaden för snabblån och andra högkostnadskrediter. ”Genom förslagen stärker vi skyddet för konsumenterna och begränsar möjligheten att profitera på människor i ekonomisk utsatthet”, hävdar biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

Realtid.se

Det framgår av ett pressmeddelande från Justitiedepartementet på fredagen.

Bland annat föreslår regeringen införandet av ett räntetak och kostnadstak samt att konsumenter tydligare ska informeras om vilka risker de tar när de tar snabblån med hög ränta.

– Genom förslagen stärker vi skyddet för konsumenterna och begränsar möjligheten att profitera på människor i ekonomisk utsatthet. Det är oacceptabelt att konsumenter utnyttjas, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon, i en kommentar.

Annons

Regeringen vill bland annat se flera ändringar i konsumentkreditlagen för att uppnå rimligare villkor och mindre överskuldsättning som främst drabbar socioekonomiskt svaga samhällsgrupper.

– Nu vidtar regeringen kraftfulla åtgärder för att få till en mer ansvarsfull marknad och för att minska risken att snabblån och andra dyra lån leder in personer i en skuldspiral. Konsumenter ska i så liten utsträckning som möjligt behöva oroa sig för att en liten skuld växer och blir okontrollerbar, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund, i en kommentar.

”Räntan för snabblån överstiger i dag i flertalet fall 50 procent och det förekommer krediträntor på upp till 400 procent. I lagrådsremissen föreslår regeringen därför att kredit- och dröjsmålsräntor för högkostnadskrediter maximalt får vara 40 procent högre än referensräntan (f.n. -0,5 procent). För en högkostnadskredit ska kostnaderna, till exempel räntor, avgifter och inkassokostnader, aldrig få överstiga ett belopp som motsvarar kreditbeloppet. Vid ett lån på 1 000 kr ska man som konsument alltså inte behöva betala mer än totalt 2 000 kr”, skriver regeringen.

Annons

I lagrådsremissen föreslås även en särskild bestämmelse om att all marknadsföring av konsumentkrediter ska vara måttfull.

Annons