Finanspolitik

Regeringen sänker tillväxtprognos - risker på nedsidan

Regeringen sänker sin BNP-prognos för Sverige något för i år och nästa år och drar även ned prognosen för reporäntan. Finansminister Magdalena Andersson säger att riskerna har ökat och är i huvudsak på nedsidan. 

Uppdaterad 2019-08-22
Publicerad 2019-08-22

Regeringen sänker sin prognos för BNP-tillväxten med 0,2 procentenheter till 1,4 procent både för i år och nästa år, jämfört med prognosen från april. 

– Vi ser en avmattning från höga nivåer till lite mer normala tillväxtnivåer, säger Magdalena Andersson vid torsdagens pressträff i Harpsund. 

Andersson säger också att riskerna är “i huvudsak” på nedsidan. Hon säger att riskerna inkluderar handelskriget mellan USA och Kina, brexit. oro i Hormuzsundet, ett instabilt läge i flera EU-länder samt en snabbare global inbromsning. 

Regeringen sänker också sin prognos för reporäntan, till minus 0,3 procent som årsgenomsnitt för nästa år jämfört med noll från prognosen i april. För 2021 sänks prognosen till minus 0,2 procent från plus 0,3 procent och för 2022 sänker regeringen prognosen till noll från 0,7 procent. 

Reformutrymmet för nästa år uppgår till cirka 25 miljarder kronor som hon betecknar som i stort sett neutral finanspolitik. 

 

Platsannonser