Carl-Johan Malmberg, Svea hovrätt, Allra, Alexander Ernstberger
Advokaten Carl-Johan Malmberg säger till DI att han fått uppgifter om att representanter för finansdepartementet sökte upp hovrättens domare inför domen mot Allra i somras. Foto: TT
Juridik

"Regeringen påverkade hovrätten i Allramålet"

Representanter från finansdepartementet sökte upp domarna i målet inför hovrättens fällande dom i Allramålet i juli. Det hävdar Allras advokater i en skrivelse till HD, rapporterar DI.

Uppdaterad 2021-11-15
Publicerad 2021-11-15

Svea hovrätt dömde de fyra åtalade i Allramålet till fängelse. Alla fyra överklagade domen till Högsta domstolen i september.

I en ny skrivelse till domstolen påstår nu ombuden att domarna i hovrätten kan ha varit jäviga, skriver Dagens Industri. 

Advokaten Carl-Johan Malmberg säger till tidningen att han fått uppgifter om att representanter för finansdepartementet sökte upp hovrättens domare inför domen. Han är förtegen om detaljer kring påståendet, och hävdar att uppgifterna kommer från en hemlig källa.

– Jag är bekant med vederbörande och har haft anledning att träffa den här personen i professionella sammanhang sedan lång tid tillbaka och har ett obrutet förtroende för hen. Jag har också anledning att tro att vederbörande har tillgång till sådan information som hen säger sig ha, så trovärdigheten i uppgiftslämnandet är mycket högt, säger Carl-Johan Malmberg till Dagens Industri.

Även advokaten Marcus Johansson säger sig ha träffat källan, skriver tidningen.

Ombuden vill inte berätta vilka representanter det rör sig om, eller vilka av domarna som ska ha utsatts för de påstådda påtryckningarna. Carl-Johan Malmberg hävdar också att domare vid Högsta domstolen ska ha fått information om den påstådda jävssituationen, och vill att dessa kontakter dokumenteras innan han berättar mer om anklagelsen.

Efter den friande domen i tingsrätten i januari 2020 beskrev civilminister Ardalan Shekarabi (S) Allrarättegången som ett misslyckande för den svenska staten.

– Att ett bolag har hamnat i ett sådant extremt läge, att det har varit en rättegång, visar att staten har ett misslyckande bakom oss och det är statens ansvar att lösa detta, sa Ardalan Shekarabi till SvD då.

 

 

Platsannonser

Logga in