Stefan Löfven Foto: TT
Politik

Regeringen Löfven faller

Riksdagen har röstat ja till att avsätta Stefan Löfven och fälla regeringen.

Uppdaterad 2021-06-21
Publicerad 2021-06-21

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har förklarat att hon saknar förtroende för Stefan Löfven med anledning av regeringens utredningsförslag om att införa fri hyressättning på nyproducerade hyresrätter.

Siffrorna i omröstningen blev 181 för misstroende, 109 emot och 51 avstod.

Statsminister Stefan Löfven lämnade under sin pressträff inga klara besked om det nu blir nya talmansrundor eller om man väljer att gå till extraval till hösten.

– Det är en högst tillfällig majoritet som har skapats, men som saknar vilja och förmåga att lägga fram ett alternativ till regering, säger Stefan Löfven.

 

Statsministern har nu en en vecka på sig att hitta en väg framåt. 

– Det är ett mycket allvarligt läge för Sverige, säger Löfven.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni önskar inte ett extraval. I arbetet framåt kommer Liberalerna att tala med alla partier, inklusive V och SD, säger Nyamko Sabuni. 

– Nu när regeringen har fallit har även januaravtalet det, enligt Sabuni som kommer att eftersträva en borgerlig regering. 

Med anledning av regeringskrisen uppmanar Stockholms Handelskammare politiken att sätta fokus på att säkerställa för näringslivet viktiga processer och reformer.

– Politiken måste nu leverera förutsättningar för en hållbar nystart av Sverige och näringslivet efter pandemin. Oavsett regeringsfrågan måste företagen få garantier att viktiga processer som påverkar konkurrenskraften inte grusas. Det gäller inte minst att säkerställa en modernisering av Arlanda flygplats samt förbättringar av transportsystemet och insatser som rör att lösa elbristen, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare i en skriftlig kommentar.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in