Foto: Melker Dahlstrand, Riksdagen.se
Finans

Regeringen lägger fram lagförslag om vinstbegränsning

Nu presenterar regeringen och vänsterpartiet en proposition med skarpa lagförslag som syftar till att begränsa vinsterna i skola och omsorg.

Uppdaterad 2018-03-19
Publicerad 2018-03-19

På Aftonbladets Debatt skriver Civilminister (S) Ardalan Shekarabi och vänsterpartiets eknomisk-politisk talesperson Ulla Andersson att de lägger fram ett lagförslag om vinster i välfärden på riksdagens bord.

Duon skriver bland annat att en tillståndsplikt ska införas för hemtjänst, ledsagar- och avlösarserivice i hemmet. En lämplighetsprövning ska även införas för att hålla borta ”oseriösa och direkt kriminella aktörer” från välfärden. De vill även sätta ”stopp för kommunala utförsäljningar på rea”. De vill även att det ska bli en ökad insyn i friskolor genom att offentlighetsprincipen införs i dessa verksamheter.

"Vi måste också säkerställa att skattemedel  avsatta för välfärden används till att förbättra skolresultaten och ge våra äldre en trygg omsorg – inte till stora vinstuttag. Samtidigt som vinstjakten ska stoppas ska vi värna valfriheten och mångfalden i välfärden. Seriösa välfärdsverksamheter som återinvesterar i verksamheten kommer att kunna vara kvar. Men vinst som incitament hör inte hemma i välfärdssektorn”, skriver Duon i debattinlägget på Aftonbladet.

Platsannonser