Finans

Regeringen föreslår sänkt krav på aktiekapital

Regeringen föreslår att det lägsta tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag ska sänkas från 50 000 kronor till 25 000 kronor.

Publicerad 2019-09-10

Regeringen har under måndagen överlämnat en lagrådsremiss till Lagrådet med förslag på att det lägsta tillåtna aktiekapitalet för privata aktiebolag sänks från 50 000 till 25 000 kronor, enligt ett pressmeddelande. 

”Förslaget gör aktiebolagsformen mer tillgänglig för den som driver eller vill starta ett företag. Förslaget främjar företagande, särskilt inom tjänstesektorn där många företag har ett lägre kapitalbehov än i andra sektorer”, framgår det.

– Sänkningen av kravet på aktiekapital innebär en större flexibilitet för de små och växande företagen runt om i landet. Samtidigt behålls en viss spärr mot oseriöst företagande, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Förslaget kan vara till särskild nytta för de många tjänste- och kunskapsföretag som inte har behov av kapitalkrävande tillgångar, enligt Regeringen som utgår därför från att förslaget leder till att fler aktiebolag startas, framför allt i tjänstesektorn.

Förslaget är en del av januariavtalet, en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Platsannonser