Finans Nyhet

Reepalu-attack i P1 granskas

Publicerad
Uppdaterad

Granskningsnämnden för radio och tv granskar förläggarens Svante Weylers attack mot Ilmar Reepalu.

Helene Rothstein

I söndagens radioprogram God morgon, världen i P1 hade journalisten, författaren och förläggaren Svante Weyler en kritisk krönika om Ilmar Reepalu.

I krönikan sade Weyler bland annat att ”En jude i Malmö kan alltså i Reepalus ögon vara ansvarig för vad den israeliska regeringen har för politik bara genom att vara jude. Det är precis samma tankefigur som ligger till grund för den traditionella antisemitismen”.

Han höll också med om att kommunalrådets uttalanden i Skånskan, om judarnas situation i Malmö, har urartat i en personlig kampanj mot Ilmar Reepalu och att, menade Weyler, så borde det också vara.

Annons

I en intervju med tidningen Resumé berättar Reepalu om en allvarlig hotbild som följt efter uttalanden om judarnas situation i Malmö och att hotbilden förvärrats efter söndagens krönika i Sveriges Radio.

– Hotbilden är allvarligare än någonsin efter Weylers utspel mot mig och påminner nu mycket om månaden innan Olof Palme mördades, säger Reepalu.

I tidningen Resumé passar också Ilmar Reepalu på att skicka en hälsning till Weyler:

Annons

– Hur kan en människa vara så infantil och uppge saker jag aldrig sagt. Våldsamt politiskt utspel från dig. Har du ingen skam i kroppen?

Inslaget har dragit på sig flera anmälningar till Granskningsnämnden för radio och tv.

– Vad jag förstår så kommer han att få ett genmäle men det är en sak mellan Reepalu och Sveriges Radio. Det är inte min sak att avgöra, säger Svante Weyler till Realtid.se.

Annons

Finns det något du ångrar i din krönika?

– Nej, jag står för det jag sa. Enligt uppgift har han avstått från polisanmälan och fått genmäle. Jag anser att han ska bemöta mina argument istället.

Har han bemött dina argument?

– Nej, jag har inte hört det ännu.

Väntar du dig det?

– Det får vi se, det kommer nog att dyka upp diskussioner.

Inslaget är nu ett fall för Granskningsnämnden för Radio och tv. Nämndens mål är att inget ärende ska ta längre än ett halvår att avgöra.

– Det har hittills kommit in 10 anmälningar i ärendet, säger Nidia Larsson på Granskningsnämnden.

– Vi har beställt in referensfilen från Sveriges Radio, som jag ska lyssna igenom. Därefter kommer antingen myndighetens direktör eller nämnden att fatta beslut, beroende på ärendets karaktär. Direktören får endast fatta friande beslut, säger hon.

Nämndens beslut kan vara såväl friande som fällande och kritiserande. I de fall då nämnden fattar beslut så får programföretaget alltid möjlighet att yttra sig innan.

Lyssna på krönikan här.

Annons